Hlavní navigace

Komunitní mraveniště

23. 4. 2007 10:58 (aktualizováno) miklik

Nějak jsem se zase dostal k polemice komunitního vývoje SW. Někteří v tom vidí komunismus, jiní svobodu.
Teď mě napadlo, že to trochu funguje jako mraveniště, spousta tvorečků, každý děla něco jiného, ale vzájemně se využívá práce druhých. Pokud někdo dělá něco, co nikdo nepotřebuje, tak to mená vliv na mraveniště a žije si to, dokud to neumře. Pokud však je něco užitečné, evolučně se to vyvíjí.
Když jeden tvoreček uteče, nic se neděje. Co se však stane, když mraveniště postihne pohroma? Jak velká komunita musí být, aby přežila? Myslím, že stačí jeden tvoreček, ale to už zas není komunita.

Jiný pohled mě zase svádí k tomu, že jde o sekundární akademickou komunitu. Zde taky spousta lidí zdílí myšlenky a práci. Nekteří pak na základě sdílených myšlenek přináší nové myšlenky, jiní práci a další tyto myšlenky uvádí do praxe tím, že myšlenky komunity používají.

Vedle pak existuje opravdový svět, kde se vydělává na chleba a jiné požitky.

Významnou hybnou silou komunity, je pak monopol firmy Microsoft, kdy se OSS jeví jako účinná konkurence této firmě. Myslím, že až bude tento monopol prolomen, význam komunity OSS, poklesne. Velké firmy se vrátí ke svému komerčnímu konkurenčnímu modelu a komunita si bude žít svým životem, dokud zase nepříjde její čas.
Příkladem čtyř stavu komunitních projektů budiž tyto – GNU/Linux desktop, OpenOffice.org, Mozilla Firefox a GNU/Linux server.
Linux desktop – má potenciál být konkurentem MS Windows, kdy však na něj zaútočí je otázkou.
OpenOffice.org – Už zahájil útok na MS Office, ale konec boje je v nedohlednu.
Mozilla Firefox – Bojuje delší dobu a má první vyhrané bitvy, postupuje pomalu a jistě. Jestli ji vydží síly se uvidí.
Linux server – Tady bych řekl, že už je dobojováno a konkurence se děje. A je teď na komerčních firmách, aby tuto pozici nepromrhali.

Třeba se někdy dočkáme Open Source Car, pokud už tento projekt neexistuje. :-)

(Nejsem expert na mravence, tak výcházím z obecných znalostí o mravencích – Ferda Mravenec, Včelka Mája,… :-)

Sdílet