Hlavní navigace

Rozšířenost Linuxu

11. 11. 2006 17:31 (aktualizováno) jakubkocourek

Už jste si také někdy kladli otázku, kolik lidí používá Linux skutečně k práci? A proč tomu tak je?

Letos jsem začal studovat vysokou školu, a tak jsem si pořídil notebook. Pochopitelně, že mi mi byl vnucen OS Windows a na notebooku mám krásnou stříbrnou nálepku „Windows Vista Capable.“ Asi po týdnu jsem si řekl, že začnu na mém novém stroji testovat Linux. Přechod byl pozvolný. Tedy nejprve ntfsresize původního oddílu na polovinu a instalace Ubuntu 6.06.

Mé první dojmy byly víc než dobré. Zvolená distribuce zvládla všechna specifika notebooku IBM. Ovšem, kdo má notebook s Linuxem, určitě zná následující situaci:

Systém běhá, nějaké ty aplikace pracují, ale něco tomu chybí. V mém případě stačilo „pouze“ rozběhnout WPA Supplicant, abych se připojil na bezdrátovou síť a opravit chybičky v ACPI a démonu „laptop-mode.“ Ve skutečnosti to ale znamenalo několik hodin hledání vhodného místa pro umístění skriptu, který spouští Wifi. Nebudu zabíhat do detailů (návod až jindy), ale bohužel nebylo možné nahození WPA Supplicantu začlenit do skriptů, které spouští síť.

Když byl vyřešen tento problém, zjistil jsem, že „laptop-mode“ nemění u mého procesoru „gouverner.“ Nastavení je, nic se neděje. Nezbývá, než najít ACPI skripty, které se vykonávají při přechodu AC/BATTERY a zpět, no a dopsat si změnu „gouverner“ procesoru.

Proč tohle všechno píšu? Představte si běžného uživatele. Myslíte, že na tohle bude mít nervy, znalosti a také čas?!

Když se na to dívám z druhé strany, přímo slintám nad svým vyladěným Ubuntu :) Odměnou za mou snahu je mi jednoduché, funkční prostředí. Vše vypadá elegantněji něž ve Windows. Systém běhá lépe.

Pro větší rozšíření Linuxu je ale stále potřeba jednoduchá instalace, po které bude vše fungovat spolehlivě a hned na první pokus. Linux je skvělý systém, který má mnoho nevýdaných možností. Troufám si tvrdit, že je technologicky možná i o několik let před nějakou Vistou. Ovšem své schopnosti zahazuje :(

Když se v posluchárně ČVUT-FEL rozhlédnu okolo sebe, musím uznat, že Linux (většinou Ubuntu nebo Fedoru) má nainstalován víc jak polovina notebooků. Ovšem, mám pocit, že jsem jeden z velmi mála uživatelů, který jej má jako primární operační systém. A to je škoda.

Závěrem tedy ještě hlavní myšlenka: Linux by se dle mne možná neměl tolik rozjíždět dopředu, ale spíše ladit současné technologie. V opačném případě nikde nemůže uspět v konkurenci komerčních operačních systémů. Co myslíte vy?


Používáte na svém notebooku GNU Linux?

Sdílet