Hlavní navigace

Názor ke článku Kudy dál v kompilovaných jazycích? od JS - [217] O tom ze JIT kompilace muze dosahnout...

  • 7. 12. 2007 7:34

    JS (neregistrovaný)

    [217] O tom ze JIT kompilace muze dosahnout stejnych nebo lepsich vysledku nez staticka kompilace se asi nikdo nepre (to se vedelo i pred Javou o Lispu, Smalltalku apod.). Ovsem je otazka, za jakou cenu pametovych naroku se toho dosahne.

    Neznam JVM, ale napr. Psyco pro Python je specializujici JIT kompiler, tj. sleduje argumenty funkci a pokud je nejaky argument casty, _specializuje_ tu funkci pro ten argument (zkompiluje jeji specialni variantu, ktera povazuje prislusny argument za konstantni). Specialnim pripadem teto metody jsou vyhledavaci tabulky. Kazda takova specialni funkce muze byt rychlejsi nez C implementace, ale zabira dodatecne misto v pameti.

    Je jasne, ze napr. pro webovy server, kde vetsina navstevniku ma dokola stejne dotazy, muze takova metoda prinest znacne zrychleni. Ale za cenu znacneho zvyseni naroku na pamet. Je pak otazka, jestli by se jeste lepsiho vysledku nedalo dosahnout s JIT kompilaci LLL.

    Proste, srovnavat JIT a staticky kompilator je podle me nesmysl, je to asi jako srovnavat vypocet funkce pres vyhledavaci tabulku s jejim primym vypoctem.