Hlavní navigace

KDE 4 - první dojem

12. 1. 2008 16:23 (aktualizováno) inkvizitor

Pod dojmem zprávičky o vydání první ostré verze KDE 4 jsem se rozhodl tuto novou verzi vyzkoušet. Ze dvou live CD distribucí, vzpomenutých P. Tomešem v diskusi pod zprávičkou jsem zvolil OpenSUSE – soubor byl o kousek kratší a navíc SUSE je tak nějak na řadě – (ostrou) distribuci Ubuntu jsem zkoušel nedávno.

Bootovací CD je zvládnuté docela hezky, nechybí ani možnost bootu z HDD – aby člověk nemusel vytahovat CD z mechaniky. Akorát se mi zdá, že ukazatel průběhu instalace zamrzl poměrně nadlouho na začátku – stisk Esc ukáže podrobně, co se při bootování děje, ale zpátky do zeleného nevědomí (klasického „BFU“ zobrazení) jsem se dostat nedokázal. KDE naběhlo korektně, zahrálo melodii na mé exotické zvukovce a mohl jsem začít zkoušet.

První dojem – UPS, pohřební služba, Windows Vista. Osobně proti černé barvě nic moc nemám, ale v kombinaci s tím leskem je to opravdu jak z hororu. K tomu ještě widgety – gadgety, které podle mě klidně mohly zůstat volitelnou součástí ala stará dobrá SuperKaramba. Distribuce obsahuje v zásadě jenom programy pro KDE, což ale pro účely zkoušení není na škodu.

Stabilita – dvakrát se mi podařilo Xka dostat do tuhého stavu, krátké experimenty s příkazem kill (kombinace Ctrl-Alt-F2 fungovala, uživatelský účet linux bez hesla, sudo su bez problému) mi nepomohly, napotřetí jsem nastartoval s volbou FailSafe. Aplikace padají vcelku často – GwenView pro jistotu už při startu, Konqueror zřejmě nerozdýchal nějaký JavaScript. Při snaze po ukončení testu vypnout počítač došlo opět k vytuhnutí, tentokráte na zeleném podkladu.

Uživatelské rozhraní – oceňuju „startovací“ menu, které si pamatuje poslední pozici a stabilně zůstává ve zvolené úrovni (to znamená, že v daném okamžiku se zobrazuje jenom jeden menu box, do nadřazeného vede šipka nalevo od zobrazeného menu boxu). Méně šikovný uživatel má s mnohaúrovňovými menu citlivými na pohyb myší nemalé potíže. Na druhou stranu je pod menubarem jakýsi vodorovný toolbar, který se mi dokonce ani nezobrazil celý, ale k posunutí na pravý konec se musí kliknout na tlačítko se šipkou. A vpravo se nachází volba Leave – pro restart, vypnutí počítače apod. To mi přijde hodně nešťastné. Neobjevil jsem ani ikonku na ukázání pracovní plochy – jistě jde přidat do spodní lišty, ale proč tam není standardně? V pravém horním rohu se zobrazuje jakýsi aktivní prvek pro přidávání widgetů a další manipulaci s nimi. Podle mého tam dost překáží.

Nastavení prostředí a práce se soubory – klasický kcontrol byl nahrazen konfigurátorem „System settings“, který nabízí záložky pro základní a „expertní“ nastavení. Jednotlivé kategorie jsou dostupné přes ikonky (ala wokenní ovládací panely), ale jejich skupiny jsou odděleny horizontálními oddělovači s popisným titulkem. Je to docela přehledné, ale všechny možnosti nastavení jako v KDE 3.x tam zřejmě nejsou – zatím. Pokusil jsem se změnit dekorace oken na Plastik (úspěch) a změnit téma na méně ponuré (částečný úspěch, ale spodní lišta zůstala „pohřebácká“, na rozdíl od náhledu). Práce se soubory se rovněž změnila – KDE nabízí nový správce souborů Dolphin a Konqueror využívá jeho služeb přes KParts. Proti rozdělení Konqueroru nic moc nemám, ale Dolphin mi přišel až moc jednoduchý (co se týče možnosti přizpůsobení).

Závěrečné poznámky – myslím, že se KDE vydalo docela dobrým směrem, ale verze 4.0 je opravdu ještě nedopečená. Myslím, že tam dost věcí chybí (třeba KDE System Info mi zobrazilo informací pramálo) a i z hlediska ovládání se možná ještě něco bude měnit. Co se týče aplikací, tak ty se zatím změnily jenom málo. Co mě osobně irituje a mate, je duplikace nastavení (např. Configure Shortcuts a Configure Konqueror v menu Settings – ve verzi 3.5 má můj Konqueror ale dokonce 5 těchto položek pod sebou!). Nad designem hlavního menu, spodní lišty a systému widgetů by bylo asi rovněž záhodno se ještě zamyslet. Vzhled a la Black Vista (nebo Black Widow?) se někomu určitě líbí, ale nemyslím, že to bude většina uživatelů. Byl bych rád, kdyby to vývojáři přehodnotili.

Sdílet