Hlavní navigace

Názor ke článku Jak jsem navštívil hernu od Ilfirin - Páni, takové nostalgie tady :-) Tak já taky přispěju. První...

  • 17. 2. 2009 12:43

    Ilfirin (neregistrovaný)

    Páni, takové nostalgie tady :-)

    Tak já taky přispěju.
    První počítadlo, co jsem v životě viděl, byla 286, která se zajímavou hříčkou osudu dostala k nám domů. Vsadím se, že jich v tu chvíli v Repblice zas tak moc nebylo, v domáctnostech už vůbec ne.
    A velmi záhy jsem na ní zahrál i první počítačovou hru v životě. Duke Nukem. Dodnes to považuji za geniální hopsačku.
    Následovali upgrady na 386 SX. No prostě bez 32bitů ani ránu.
    To přineslo nový příval her. Golden Axe, CD-Man (ano Pacman), Wolfenstein 3D, báječný Duke Nukem 2 (s bombastickou puškou, kterou když se střílelo do země, tak čék i lítal) a hlavně... tramtaradá.. herní nirvána - Prince Of Persia.
    Pak 486 DX, páč se chtěli Windows 95 a nové aplikace pro ně. Prince of Persia 2 - s mou tehdejší přesností a reflexy - impossible game ;-).

    Osobně jsem tento upgrade velmi vítal. S 3.11 jsem totiž nikdy nesrostl. Snažil jsem se, ale.. Prostě mi to silně nesedělo. Windows 95 byla z uživatelského hlediska velká úleva. Akorát ten M602 čék furt honil. Windows Commander byla tehdá doslova a do písmene Nirvana.
    K hraní. Na 486 ve Windows toho moc zapařit nešlo, takže jsem na hraní vždycky bootoval do DOSu. Doom byla asi jediná novinka, co ke mě dotekla. Jo, samozřejmě Warcrafti. Oba. Dvojka běžela hezky i na 486ce. Snad jsem si slyšel 386 ale nevím.

    Zajímavost byla pořízení Pentia. Táta mi totiž někde splašil FIFU 97 (asi, verzí si nejsem jist) a ta se na 486ce opravdu nehýbala. Jelikož nechtěl moje zklamání.. A to byl zajímavý rozpor a nepochopení. Mě to totiž vůbec netankovalo, bějaká FIFA, tak si ji nezahraju no a co, furt má Doom a ostatní. Zkrátka ač jsem tyhle věci miloval, tak mě FIFA nechávala opravdu kladným. Stejnak (i poté) se mi více líbila FIFA 94, která měla ještě takové komické postavičky. Realističnost zde byla imho na škodu.
    No ale k věci. Pořídilo se Pentium. Škoda peněz no. Ale alespoň se ty okna a office hýbali trochu nadšeněji. I muziku v tehdá vyloženě bombastickém (žasnu že je defacto do dneška) v tom čék pustil. Dokonce se objevovali i první MPEG ripy, jež okamžitě měli na "trhu" o dost vyšší cenu než hry.
    Na tom Pentiu, jak jsem již nepsal, jsem tu FIFU nehrál, ale Duke Nukem 3D, Shadow Warrior. Zakoupené první hry (1500Kč kus, cena neuvěřitelná) - Need for Speed 2 (a tuna vzteku, že ihned poté vyšel o dost lepší NFS2 SE) a Dungeon Keeper. Ten je narozdíl od NFS (někde v šupleti bude) v čestné poličce dodnes. Poté objevena herna... dál to znáte ;-)