Hlavní navigace

greatlama - Témata označená nálepkou FVE

  • Střípky solárního barona 04 - Vyhodnocení návratnosti

    Střípky solárního barona 04 – Vyhodnocení návratnosti Po delší odmlce si dnes povíme o návratnosi investice do FVE. Dnešní článek má dva cíle  Spočítat návratnost z reálných dat z více než dvouletého provozu FVE. Vyhodnotit správnost počátečních odhadů návratnosti. Viz Návratnost FVE v R FVE byla realizována tak jak je popsáno v článku Návratnost FVE v R.
    19. 1. 2024 12:03 (aktualizováno)
  • Střípky solárního barona 02 - boiler a wattrouter

    Dnes se podíváme na nahřívání vody v boileru edit: pomocí „přetoků“ z FVE. Boiler je nejlepší přítel solárního barona. Důvody jsou jednoduché, jedná se o nejlevnější baterii, kterou si k FVE můžete pořídit. Dalším důvodem je že mnoho lidí už ho doma má před realizací FVE. Například k ohřátí. 200 l vody o 45 °C potřebujete 10.6 kWh. Konkrétní případ je snadné spočítat pomocí kalkulačky na tzb-info.cz.
    18. 1. 2024 20:48 (aktualizováno)
  • Střípky solárního barona 01 - rctclient

    Úvod Ve svém předchozím příspěvku jsem se pokoušel vyhodnotit návratnost fotovoltaické elektrány. Elektrárnu jsem si pořídil „na klíč“ a následně jsem se v tom začal vrtat, tedy integrovat ji do domácího řídícího systému. Dnes se podíváme na přenos údajů mezi on-grid měničem  RCT inverter 6.0 a PLC řady Unipi Neuron s běžícím PLC Mervis.
    18. 1. 2024 20:48 (aktualizováno)
  • Návratnost FVE v R

    Úvod Edit 2024–01–20: A jak to celé dopadlo, neboli zhodnocení po třech letech provozu se můžete dočíst v https://blog.root.cz/greatlama/fve-vyhodnoceni-navratnosti/ Rád bych si pořídil na střechu rodinného domu solární elektrárnu (FVE), po prostudování nabídek různých prodejců jsem dospěl k názoru, že si musím udělat vlastní analýzu návratnosti.
    20. 1. 2024 12:08 (aktualizováno)