Hlavní navigace

Jak jsem vybíral novou tiskárnu

28. 12. 2018 15:36 Bedřich Nývlt

V předchozích blogpostech jsem zmiňoval, že jsem nedávno jsem odešel z práce na volnou nohu. Tím mi také začala full-time práce z domova a s tím související zařizování domácí kanceláře. Ve spojitosti s tím jsem musel řešit spousty záležitostí a jednou z nich byl i výběr nové tiskárny. 

Tiskárnu jsem doma nikdy neměl, jelikož jsem vždycky měl možnost tisknout někde jinde (ve škole a pak v práci), takže to pro mě bylo celkem neprobádané území.

Měl jsem jasně stanovené požadavky. Doma sice budeme tisknout v menším objemu, ale potřebujeme, aby byla tiskárna byla všestranná. Kromě pracovních smluv a podkladů chci občas tisknout i fotografie z dovolených atd. Další podmínkou byla možnost skenování a kopírování, bez které se při práci jen těžko obejdu.

První a základní otázka byla jasná, a to, zda pořídi inkoustovou nebo laserovou tiskárnu. Po prostudování celé řady chytrých článků a názorů v poradnách jsem se nakonec rozhodl pro inkoustovou tiskárnu. Výhodou laserových tiskáren je, že mají levnější provoz, nicméně když jsem si spočítal, jak často budu skutečně tisknout, dospěl jsem k názoru, že úspora by pro mne byla minimální. Navíc laserové (multifunkční) tiskárny značně přesahovaly můj stanovený rozpočet. Inkoustovou tiskárnu pořídíte levněji a při občasném tisku by neměla nikoho finančně zruinovat.

Kromě tisku fotografií a zabudovaného skeneru a kopírky jsem nějaké další, speciální požadavky na funkce spíš neměl. Při výběru jsem se tedy zaměřoval především na cenu tiskárny, ale také na cenu náplní do ní. Tak jsem zjistil, že k nejlevnějším tiskárnám bývají zpravidla dražší náplně :) Ušetříte tedy jen zdánlivě, protože po vypotřebování prvních cartridgíí si rvete vlasy, že jste si cenu náhradních náplní dobře neprověřili. Z tohoto důvodu jsem také vyřadil prvního favorita – tiskárnu Canon Pixma MG5750. Tahle tiskárna mě překvapila hodně přínivou cenou a velkým množstvím funkcí. Kromě požadovaného skeneru a kopírky měla tiskárna ještě možnost tisku z cloudu a bezdrátového tisku pomocí sítě Wi-Fi. To všechno jenom za cca 1500 Kč. Problém ale přišel právě s náhradními náplněmi. Tiskárna má oddělené zásobníky na všechny čtyři barvy a každá z nich stojí přibližně kolem čtyř set korun. Za výměnu čtyř náplní tedy zaplatíte více, než kolik jste utratili za novou tiskárnu :)

Poté jsem narazil na zajímavou inkoustovou tiskárnu od Epsonu, konkrétně na model L382. Zaujalo mě, že tiskárna je speciálně zaměřena právě na úsporný tisk. Zde se ceny oproti zmíněnému modelu od Canonu zajímavě otočily: pořizovací cena byla sice dvojnásobná (pohybuje přibližně kolem 3000 Kč), ale cena náplní byla ani ne poloviční. Výrobce navíc deklaruje, že ve speciálních nádobkách (tiskárna nepoužívá běžné cartridge) je dost inkoustu až na dva roky tisku. Do zabudovaných nádobek, které mají poměrně velkou kapacitu, se dolévá inkoust z lahviček, takže nemusíte řešit, co s prázdnými cartridgemi. Kromě zabudovaného skeneru, kopírky a možnosti tisku fotografií bez okrajů již žádnými dalšími speciálními funkcemi nedisponuje, vše ale z mého pohledu vyváží nejen úspornější, ale právě i ekologičtější tisk. Originální náplně do této tiskárny seženete kolem 160 Kč za kus. Do tohoto modelu se vyrábějí také kompatibilní inkousty, se kterými se dostanete na ještě nižší cenu, a to přibližně 130 Kč za jednu barvu (porovnával jsem tady na miroluk.cz, u jiných prodejců to bude podobné). Z neoriginálními (tedy kompatibilními) náplněmi do tiskáren nemám zkušenosti, zatím mám originální, ale v budoucnu určitě vyzkouším.

S tiskárnou jsem obecně velmi spokojený. Má ji doma 2 měsíce, tudíž ještě nemohu hodnotit systém doplňování inkoustu a manipulaci s nádobkami, nicméně vypadá to velmi jednoduše. Jediné, co bych tiskárně mohl vytknout je, že kopírka lehce zesvětluje oproti originálu a skener je o něco pomalejší, než jsem byl doposud zvyklý. Z mého pohledu se ale nejedná o zásadní nedostatky a tiskárnu bych rozhodně podobným uživatelů, jako jsem já, neváhal doporučit.

Sdílet