Hlavní navigace

Chytrá domácnost u nás doma

7. 12. 2018 18:57 Bedřich Nývlt

Nedávno jsem tak filozofoval v hospodě… V dnešní době se slovo „chytrý“ tak trochu stalo klíčem k tomu, aby se něco dobře prodávalo. Chytré dneska musí být všechno. Když jsem se před X lety setkal s pojmem „chytrá domácnost“, spíš jsem se tak pousmál. Ale jako spousty dalších jedinců, i mě to pomalu dostalo :)  

Upřímně řečeno si bez „smart“ vychytávek už život neumím představit. Stačilo, abych se zamyslel, kdy jsem si naposledy koupil tištěné noviny (před 5ti lety?) nebo se večer koukal na předpověď počasí (televizi používám už asi dva roky jen na přehrávání DVD nebo Netlixu). No a tak je pro mě chytrá domácnost nakonec jen dalším logickým krokem … Úplně prvním vlaštovkou byl bezdotykový odpadkový koš, konkrétně nerezový,45 litrový Lamart. No, žena z toho moc unešená nebyla, hlavně když se dozvěděla, že jsem donesl koš za víc jak 1000 Kč :) Nakonec ji přesvědčil argument, že vše bezdotykové je zároveň hygienické. Teď za bezdotykovou technologii děkuje pokaždé, když potřebuje něco vyhodit s ušpiněnýma rukama. 

Dalším logickým vylepšením bylo pořízení chytrých žárovek. Už dlouho předtím jsme řešili, jak optimalizovat spotřebu energie. LED žárovky teď ovládáme přes telefon. Ten dokáže regulovat intenzitu světla, rozsvítit a zhasnout bez nutnosti instalace speciálních vypínačů. Tady je celkem dobře popsáno, jak to celé funguje.

Zatím poslední vychytávkou, kterou jsem nainstaloval před pár týdny, je chytrý termostat. Díky němu se mi konečně porařilo docílit toho, že malé místnosti nemám přetopené a ve velkých nemám zimu. Vybral jsem Netatmo Thermostat a zatím spokojenost po všech stranách. Opět ovládám telefonem. Nicméně teprve uvidíme, jestli se využívání termostatu také pozitivně promítne i do vyúčtování za plyn… 

K Vánocům nám nejspíše nadělím domácího hlasového asistenta. Jelikož mám telefon s Androidem, tak je Home od Googlu asi jasná volba. Zatím mě jen odrazuje fakt, že se dá hlasově ovládat vlastně jen v angličtině. Nicméně Google tvrdí, že na Češtině se již pracuje. Dohledná doba je ovšem přibližně v horizontu 5 let.

Přijímám tipy na jiné asistenty. Určitě se podělte o vaše zkušenosti :)

Sdílet