Hlavní navigace

Názor ke článku Domácí wifi mesh pomocí Xiaomi Mi Router AX1800 od anonym - No... OK, ony tady ty "proprietární" krabky asi...

  • 29. 4. 2021 10:55

    bez přezdívky

    No... OK, ony tady ty "proprietární" krabky asi nějak fungují, ale člověk dřív nebo později přijde na to, že je opravdu lepší to udělat pořádně a podle mého tady v tom entry-level segmentu není jiná cesta, než Mikrotik nebo OpenWRT.

    Já celkem preferuju Mikrotiky, dnes se dostaly do cenových kategorií, které jsou maximálně o pár stokorun draží, než všechny ty TP-Linky, Asusy, D-linky, Xiaomi a kdo ví co ještě a kupovat něco mimo Mikrotik / zařízení pro OpenWRT nemá vůbec cenu.

    Mikrotik má zejména (kromě softwarových možností) úplně super "high power" (WiFi) řady, kde ta "high power" opravdu funguje a není to jenom nápis na krabici, který tam mají úplně všichni. Humorné mi přijdou takové ty krabice, co mají čtyři nebo šest antén "jako kráva" a futuristický ufo design v moderních barvách, ale "bezanténový" vyblitě bílý a škaredý Mikrotik někde v koutě se jenom směje. A funguje.

    Roaming je pak druhá kapitola. Doma mám sice dva Mikrotiky v různých patrech, ale žádný roaming jsem nezapínal. Prostě nastavím stejné parametry WiFi - SSID, šifrování, heslo a roaming funguje sám, zařízení si samy přepnou mezi APčky i mezi 2.4 a 5GHz. Nevím, jestli je to optimální a jestli třeba nespadne download, když jdu s notbookem mezi patry, ale nic takového jsem nepozoroval. Dělám to podobně i se zařízeními od různých výrobců (v rámci jedné instalace) a většinou to funguje. Občas ne, když mají jednotlivá zařízení různou sadu šifrovacích algoritmů.