Hlavní navigace

Názor ke článku Domácí wifi mesh pomocí Xiaomi Mi Router AX1800 od MikyM - [OFFTOPIC] Trochu odbočím a přidám něco z našich zkušeností: Tohle...

  • 1. 5. 2021 8:16

    MikyM

    [OFFTOPIC]

    Trochu odbočím a přidám něco z našich zkušeností:

    Tohle je problém jak klienta tak AP. Dokonce existuje x aplikací na app storech které tohle řeší pro mobilní zařízení ale prvotně by to měla být starost výrobce mobilního zřízení,jím dodaný výchozí SW a výchozí nastavení. Rozdíly jsou podstatné napříč výrobci a verzemi OS.

    U nás jsme se domluvili, od ISP nakoupili privátní PTP spoj a postavili si vlastní síť, která je z 98% tvořena produkty Mikrotik, používáme CAPsMAN. Jedná se o "sousedskou" privátní síť na vesnici, která pokrývá jak interiéry RD účastníků tak externí prostory (zahrady,pole). V síti je momentálně 45 aktivních prvků, které maji wifi interface a jsou v režimu AP. Dual band jsou v interiéru každého RD, venku převažuje 2.4 ale máme nasazeno i dualbandy 2.4 + 5 GHz.
    Mesh není, vše je připojené přes metaliku/optiku.

    Mikrotik momentálně bohužel neumí seamless roaming dle 802.11k ale dá se improvizovat, výpadek při přepojení je krátký. Třeba nastavením pravidla aby klienta se slabým signálem odmítl připojit - tipy zde https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CAPsMAN_tips což nutí klientské zařízení podívat se po jiném AP.

    Dostatečné množství AP nám navíc umožňujě využít funkci load balancing, především během letních grilovaček, oslav apod. Jinými slovy, příjde 20+ lidí, vystavíme jim guest síť, nastavíme load balancing takže nevisí všichni na jednom AP ale rozprostřou se po blízkých AP.

    Pokud si teď klepete na čelo co to proboha je tak nebydlíme v satelitech ale jedná se o rodinné domy, které mají velké zahrady.

    Pokud má někdo myšlenky ve smyslu, že vyžíráme pásmo a rušíme ostatní pak můžu s klidem říci, že nikoliv. Když jsme to postupně síťovali a usazovali tak jsme prováděli pravidelně scan okolních sítí, kde jsme odrazem zachytili 3 SSID sousedů bydlící o 600m dále. PTP spoje na 5GHz nás míjí.

    Jak jsem řekl, opravdová vesnice, RD ke kterým jsou velké zahrady a klid :-)

    [/OFFTOPIC]

    Nějak jsem se rozepsal po ránu :-) Pokud sem tento příspěvek vůbec nepatří pak prosím admina ať jej smaže.

    Pohodový víkend všem.