Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od Shadow - [74]: Budu reagovat v bodech: a) Já vím, že...

  • 9. 3. 2009 17:33

    Shadow (neregistrovaný)

    [74]: Budu reagovat v bodech:

    a) Já vím, že v optimu reálně jsem, alespoň vůči majoritním distribucím, protože je znám (nejsem jako váš otec). Svoje optimum nemohu zaručit pouze vzhledem k minoritním distribucím, které jsem nezkoušel.:-)

    b) To, že pro mou distribuci není nějaký SW cílen, vyvíjen či podporován, ještě neznamená, že na ní nebude fungovat. Čili, pokud zůstanu u své distribuce, a někdy v budoucnu u mne vznikne potřeba nějakého proprietárního SW (navzdory mému přístupu k proprietárnímu SW), není nikde řečeno, že pokud nezastanu váš postoj, nebudu moci daný SW použít. Nehledě na to, že tohle celé je už moc "co by kdyby".

    c) Já se domnívám, že ke zlepšení bude časem docházet i bez přístupu "bojkot minorit". Vy tam vidíte podmínku, já tam vidím maximálně dvě různé růstové křivky s tím, že nelze s jistotou určit jejich tvar.

    d) Tohle všechno jsou jen hypotézy, protože k unifikaci distribucí už z podstaty věci a z podstaty lidské povahy nedojde. Leda byste nastolil totalitu, ve které byste povolil jen jednu a ostatní zakázal. A i pak budete mít underground. Něco takového já nechci. Já naopak chci, aby GNU/Linux zůstal svobodným operačním systémem. I za cenu toho, že se mu bude nahoru šplhat pomalu. Jenomže důvod toho pomalého šplhu není podle mého ani tak počet distribucí, jako spíše to, co jsem vyjádřil v příspěvku [28].

    [77]: Moje příspěvky jste asi nečetl, zejména pak ten, kde jsem tohle za sebe explicitně napsal - příspěvek [72].

    [78]: Nechci působit samolibě či arogantně, ale nebude. Viz první věta v (d). Jinak samozřejmě respektuji váš pohled, ale nesdílím jej.