Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od required - [67] a) jsem zodopověděl. To, že jste teď...

  • 6. 3. 2009 20:43

    required (neregistrovaný)

    [67] a) jsem zodopověděl. To, že jste teď v optimu ještě neznamená, že to nemůže být lepší. Připomínáte mi mého otce, který vždy argumentoval "můj favorit mi stačí", čili dle vašich slov byl také v optimu a přesto, když zjistil, co nabízí jiné vozy, tak najednou zjistil, že může zvýšit své nároky a najednou už s favoritem v optimu nebyl. Navíc to, že jste v optimu teď ještě neznamená, že nepřijde doba, kdy byste nepotřeboval nějaký soft ve vaší minoritní distribuci nepodporovaný. Přístupem "bojkot minorit" máte v budoucnu šanci, že se to změní.

    Problém vaší reakce na mou reakci b) je ten, že jste jí nepochopopil. Podpora SW/HW je samozřejmě přímo závislá na tržním podílu. Jenže pokud vezme PC jako 100%, pak dejme tomu Windows Vista mají 20%, Windows XP 60%, Windows 2000 10%, Windows NT 5% a Windows 95/98/ME mají 3%. Celkem 98%. Můžu vás ujistit, že již dnes se většinou končí podpora pro Windows někde u XP, někde u Windows 2000. Těch cca 8% (nechytejte se prosím přesných čísel, je jedno, zda je to 8, 11 nebo 5%) se záměrně ignoruje. No a teď si vemte, že Linux má cca 2%, nicméně konkrétně třeba RedHat 0,7%, SUSE 0,4%, Ubuntu 0,5% a můžeme pokračovat. Opravdu si myslíte, že pro výrobce je tržní podíl v objemu 0,5% u například Ubuntu tak zajímavý, když jen náklady na Q&A pro Ubuntu jsou prakticky stejné jako jako u Windows XP? Ekonomicky řečeno mezní náklady na každou další podporovanou distribuci jsou potom velmi často vyšší než mezní přínosy z prodeje takového SW.

    [73] Vy zcela ignorujete to, že většinou to není o "moje nejoblíbenější distribuce vpředu, pak dlouho, dlouho nic a nakonec všechny ostatní distribuce). Každá má svoje + a svoje - a kdybyste měl všechny distribuce očíslovat procenty, jak moc vám vyhovují (například pomocí multikrieriální váženého součtu), výsledek by byl něco ve stylu Gentoo 78%, SUSE 70%, Ubuntu 69% atd. Není to tak, že Gentoo 100% a ostatní distribuce 0%. Takže pokud by moje oblíbené Gentoo nepřežilo redukci distribucí, pak se posunu pravděpodobně k SUSE, protože je to distribuce, která mi po Gentoo vyhovuje nejvíce. A ten váš "posun na neoptimální až nevyhovující stav" může znamenat třeba to, že se "propadnu" o 8 procentních bodů. Čili určitý pokles ano, nicméně s vidinou podstatného zlepšení v budoucnu.
    Asi jako když si každý měsíc odkládáte deset tisíc (což je zcela nepochybně snížení kvality života), protože si za pár let koupíte auto za půl mega. Prostě dočasné obětování něčeho ve prospěch pozdějšího zisku. Vy tam ten zisk nevidíte, já ano. Příklady z každodenního života BFU s přiloženým softwarem jsem uvedl výše. Plus jsem přesvědčen, že pokud vezmu 20 miliónů člověkohodin věnované vývoji celkem 400 distribucí a najednou mám k dispozici 20 miliónů člověkohodin pro 5 distribucí, tak se to na kvalitě distribuce musí projevit kladně. A to i s vědomím, že by to po unifikaci nebylo 20 miliónů, ale třeba jen 16, protože by někteří odpadli třeba z důvodu ztráty zájmu o unifikovaný projekt.
    Škoda, že nejde provést nějaká simulace, k čemu by to vedlo a kdo z nás dvou má pravdu :-)