Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od Shadow - [69]: Ona to není jedna věc... já bych...

  • 6. 3. 2009 18:56

    Shadow (neregistrovaný)

    [69]: Ona to není jedna věc... já bych řekl, že metabalíčkem to řešitelné opravdu není. To by metabalíček musel mít schopnost změnit paradigma distribuce (KISS princip), vývojový model na rolling updates, správce balíčků na Pacmana (nebo ekvivalent s tvorbou balíčků o jednoduchosti PKGBUILDů), ekvivalent ABS (opět s jednoduchostí úprav na úrovni PKGBUILDů), optimalizaci pro i686, a minimalizovat režii distribuce (myšlení "za" uživatele). Ještě by mě třeba něco napadlo, ale pro ilustraci to, doufám, stačí.

    Tohle prostě metabalíčkem nevyřešíte. Nedáte dohromady X zcela rozdílných přístupů a neuděláte z toho jednu funkční distribuci, která by vyhovovala všem. To nejde. Představte si, jaký otesánek by to asi byl. A výsledek by byl beztak tristní. Ostatně, když dělám jednu věc, mohu ji dělat dobře. Když ale dělám tisíc věcí, každou jednotlivou věc budu dělat méně kvalitně, než kdybych si jednu vybral a věnoval se pouze jí. Nebo ještě jinak. Zavírací nožík s nožem, pilkou a nůžtičkami vám nenahradí pořádnou kudlu, pilu a nůžky hodné toho jména.

    A navzdory tomu všemu by stejně zůstaly některé požadavky uživatelů, které byste nedokázal splnit, ani kdybyste se rozkrájel. Někdo může preferovat možnost si postavit vlastní distribuci ze zdrojáků (LFS), pro jiného může být rozhodující komunita kolem distribuce, apod.

    A kampak by se poděly jednoúčelové distribuce? Jak byste z toho bumbrlíka udělal distro pro router, firewall, nenáročné mini live distro (typu Puppy Linux - mimochodem "založený" na LFS), distro pro handheld (Familiar), popřípadě distribuci, co se vejde na dvě diskety a spustíte ji i na 386ce?