Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od Shadow - [63]: Na (a) jste neodpověděl. Čiste logicky -...

  • 6. 3. 2009 15:18

    Shadow (neregistrovaný)

    [63]: Na (a) jste neodpověděl. Čiste logicky - používám minoritní distribuci. Proč? Protože mi vyhovuje. Čili, jsem v optimu. Když přejdu jinam, dostanu se pod své optimum. Kdybych chtěl nějaký komerční SW, který je podporován jen v nějaké mainstreamové distribuci, nepoužíval bych minoritní distribuci... (nebo bych to na ní rozběhl, což se mi u mnou používaného proprietárního SW celkem bez problémů daří - i když uznávám, že ho není moc, což je zase dáno strukturou mých potřeb).

    Problémem vaší reakce na (b) je to, že to je pouze vaše hypotéza. Není prokázáno, že podpora HW/SW je dána rovnicí Podpora = (1/počet distribucí)*tržní podíl. Já si naopak myslím (a ano, je to jen můj názor), že podpora HW/SW je vázána primárně na tržní podíl a ostatní vlivy jsou zanedbatelné.

    Ostatně, říkáte sám, že se výrobci orientují na mainstream už dnes. Sice možná každý volí jiné distribuce a průsečíků je málo, ale SW vzniká, takže ne že ne. Tj. stejně tak nelze říci, že "bez redukce počtu distribucí nevznikne podpora HW/SW", jak se snažíte naznačit v reakci na bod 1). Čili to, co je příčinou současných problémů, stejně jako to, jaký smysl má hypotetická redukce distribucí, je otázkou debaty, otázkou osobního názoru. Vy si myslíte, že je to tak, a zařizujete se podle toho (volíte mainstream). Já mám naopak jiný názor, a zařizuji se podle něj.

    A ten váš minoritní systém, který (pro vás) není ta třikrát podtržená plnohodnotná alternativa, mi vyhovuje více než ty systémy, které vy za plnohodnotné alternativy považujete. Možná je to tím, že každý si za "plnohodnotnou alternativou" představíme něco jiného.

    Ostatně, jak tu celou dobu tvrdím, každá žijící distribuce má smysl, pro své uživatele a tvůrce, neb je pro ně optimálním kompromisem.