Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od required - [62] RH je víceméně Fedora a nobody psal...

  • 6. 3. 2009 13:58

    required (neregistrovaný)

    [62] RH je víceméně Fedora a nobody psal o sloučení Ubuntu a Debianu, takže nám zbývá pět distribucí: Debuntu :-), Gentoo, Mandriva, Suse, Red Fedora

    Nevím, jak moc pracujete v SW vývoji pro mainstream, ale stejně jako není problém funkčnost softu testovat na W2k, WXP, Vistě a W7, není tak velký problém ověřit funkčnost na těchto pěti distribucích. Je třeba vzít v úvahu fakt, že těch 5 distribucí budete testovat kvůli tak možná 2% zákazníků, ale dá se to zvládnout. A hlavně se vyhnete tomu, že deset SW vendorů bude podporovat pět distribucí, ale každý jiné, jako je tomu dnes. Jeden podporuje Debian, Suse a RH a Fedoru, další Suse, Red Hat, Mandrivu a nějaký čajnalinux a pod., takže v důsledku je to o tom, co jsem psal výše, že průnik většiny podporovaných distribucí je akorát Redhat a Debian.

    Bod č. 1 - nepodporovat minoritní distra, je první podmínka k tomu, aby se o Linux mohly zajímat SW firmy a dělat pro něj SW. Samozřejmě, pokud zastáváte názor, že jediný použitelný SW je ten zdarma a že obecně je lepší notepad zadarmo než něco ve stylu Office za peníze, pak s tím asi souhlasit nebudete.

    Já ve své úvaze vycházím z toho, že OS není cíl, ale pouze prostředek. Prostředek k tomu, abych se mohl bavit (=hrát hry) a pracovat (=používat profesionální aplikace). Ačkoliv v určitých oblastech je Linux dnes dostačující, ve většině těžce zaostává. S nadsázkou se dá říct, že z běžných uživatelů Linux doma může mít jen ten, komu stačí počítač s prohlížečem a poštovním klientem a OpenOffice.org. Jo a hry, o kterých se píše zde na Rootu, tzn. něco na úrovni shareware CD, co se prodávalo před 15 lety.
    Vemte si víceméně libovolný externí HW, který si dnes můžete koupit. K foťáku dostanete editor, ke kameře stříhací soft, k externímu disku třeba čtečku otisků a obslužný SW, ke zmiňované UPS obslužný SW, ke scanneru často správce naskenovaných dokumentů apod. Všechny tyto opovrhované bundlované aplikace toho umí kolikrát víc a spolehlivěji než svobodné Linuxové alternativy. Tam si BFU může vybrat mezi GIMPem a GIMPem, na skener je nějaká univerzální aplikace a na čtečku otisků může pod Linuxem zapomenout. Jo a k UPS sice obslužný SW pro Linux dostane, ale ten rozběhá pouze na zlomku konfigurací.

    Protože jako nobody bych odpověděl i já, dovolím si dát mé tipy na a), b) a c).

    a) a c) jsem již zodpověděl, b) je holt na každém, co by raději. Minoritní systém typu Dodělej doma nebo plnohodnotnou (a to bych 3x podtrhnul) alternativu.