Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od Shadow - [Medvěd@35]: Co na to říct... buď je to...

  • 6. 3. 2009 8:33

    Shadow (neregistrovaný)

    [Medvěd@35]: Co na to říct... buď je to povýšenectví nebo frustrace. Pro to druhé mám pochopení. Uznávám, že v něčem máte jistě pravdu. Ano, Linux již není jen nadšeneckou záležitostí. Linux nyní proniká do mnoha oblastí a slouží mnoha různým subjektům s různými potřebami (což je také důvodem pro růst počtu distribucí:-)). Nicméně mnoho z těch problémů, co uvádíte, nemá s _množstvím_ distribucí příliš společného. Neexistující stabilní API v Linuxu je záležitost jádra, nikoliv počtu distribucí. Problémy se správou softwaru instalovaného mimo repositáře je zase více či méně záležitostí režie jednotlivých distribucí, ne otázkou množství distribucí.

    "přesně z tohoto důvodu je málo profesionálních aplikací - komerční výrobce často zvysoka kašle na systém, který mu neúměrně zvyšuje náklady"

    Komerční výrobce kašle především na systémy s nízkým tržním podílem. Zejména, pokud je jejich aplikace natolik svázána s Windows, že její portace by znamenala přepsat ji od základů. Počet (všech) distribucí nehraje roli, protože komerční software je beztak portován pouze na výběr z mainstreamových distribucí, a těch je +-10, nikoliv 400+.

    "Myslím že uživatelé a zákazníci mají na tyto stížnosti svaté právo. Volba jiného OS pro ně není často řešením, protože u Linuxu jsou proto, že k tomu mají nějaké důvody a hlavně: oni platí"

    Pokud platí, mají dostat produkt/službu, kterou si zaplatili, nikoliv diktovat třeba mně, jakou distribuci smím používat nebo jak mám trávit svůj volný čas. Obzvláště, když _mně_ neplatí.

    Zeptám se jinak. Jak vám konkrétně vadí třeba existence mnou oblíbeného Arch Linuxu? Jaké komplikace vám působí, když se skupina nadšenců rozhodne vytvořit a udržovat vlastní distribuci?

    [Medvěd@56]: Mohu-li se zeptat, co je tím kýženým výsledkem? Jak konkrétně si představujete optimální situaci? A jak si představujete cestu k jejímu dosažení? Pronesl jste, že "tomu chybí pořádné řízení". Představte si tedy, že tomu opravdu šéfujete, a nastiňte nám tu, jak byste to řídil vy, kdybyste měl tu příležitost.