Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od Medvěd - [32][33][34]: Vaše reakce je typická. Jste naprosto odtrženi od...

  • 4. 3. 2009 23:14

    Medvěd (neregistrovaný)

    [32][33][34]:
    Vaše reakce je typická. Jste naprosto odtrženi od reálného světa. Linux dnes již naštěstí není jen záležitostí tvořivých lidí, kteří si hrají ve volném čase - tak vy to totiž chápete. Stal se z toho regulérní byznys řady komerčních firem, které mají své zákazníky. A tito zákazníci - např. ti, kteří vsadili na SLED od Novellu jsou výše uvedenými nedostatky velmi omezováni - nepružná filozofie ovladačů daná nestabilním rozhraním => nedostatek ovladačů, závislost na novém jádře v příštím servicepacku(pří­padně nutnost kompilace), nedostatek softwaru - dáno neustálými změnami, takže např. balíky aktuálního příbuzného OpenSUSE jsou víceméně nepoužitelné atd...Problém není ani tak v množství distribucí, jako spíš v nesmyslném množství binárně nekompatibilních verzí uvnitř jednotlivých distribucí a z toho plynoucí závislosti na neustálém přegenerovávání balíků. Problémy jsou i v obtížné údržbě aplikací mimo balíkovací systémy - přesně z tohoto důvodu je málo profesionálních aplikací - komerční výrobce často zvysoka kašle na systém, který mu neúměrně zvyšuje náklady!
    Myslím že uživatelé a zákazníci mají na tyto stížnosti svaté právo. Volba jiného OS pro ně není často řešením, protože u Linuxu jsou proto, že k tomu mají nějaké důvody a hlavně: oni platí !!.
    Linux používám od roku 1994 a opravdu vím o čem mluvím, vím velmi dobře, co jeho nasazování v reálné praxi ztěžuje. Jenže těžko tom debatovat s lidmi, kteří v roce 1994 ani nevěděli o co jde, protože byli někde v 1.A - pro naprostou absenci zkušeností se s nimi bohužel nedá vést racionální debata.