Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od Shadow - Mít jednu distribuci je nesmysl, protože různí lidé...

  • 3. 3. 2009 17:07

    Shadow (neregistrovaný)

    Mít jednu distribuci je nesmysl, protože různí lidé mají různé potřeby a neexistuje produkt jeden ten, který by měl schopnost zavděčit se lidem všem. Čili je jasné, proč jich existuje více.

    Mně nicméně existence mnoha distribucí nepřijde jako problém. Kdo má rád jednotu a centrální řízení, má Windows, popřípadě do jisté míry FreeBSD (i když jeho jednotu "hyzdí" věci jako PC-BSD, Desktop BSD, Apple Mac OS, apod.). Kdo chce Linux, bude beztak vybírat jen z několika málo (nejviditelnějších) distribucí, rozhodně nebude zkoušet všechny. Většina začátečníků se dostane nejdříve spíše ke konkrétní distribuci než k Linuxu jako takovému, takže ani tady problém nevidím.

    Smysl každé distribuce je naplněn, pokud má své uživatele, což má, pokud je živá (tj. pracuje na ní alespoň jeden vývojář). Nevidím důvod rušit projekt, který má své uživatele, a tudíž i svůj smysl. Smysl se vytratí s odchodem posledního uživatele/vývojáře, ovšem v momentě, kdy se to stane, je distribuce mrtvá a nemusí nikomu vadit.

    Můj osobní pocit je, že řada advokátů přístupu "mějme méně distribucí", ne-li dokonce "mějme jednu distribuci", v podstatě pouze svým způsobem chce distribuci, která by vyhovovala jí. A přirozeně chce, aby vývojáři pracovali na ní, místo na vlastních projektech, které přinášejí užitek jim. To mi ovšem připadá jako značně sobecké a de facto i nepochopení základních principů a filozofie FOSS.

    Mimochodem, napsal jsem esej podobného zaměření jako blogpost, zájemce odkážu na svůj web, esej se jmenuje "Proč je tříštění ve FOSS nesmysl".