Hlavní navigace

Názor ke článku Distribúcií je milión - je to dobre, alebo zle? od BLEK. - Taky se mi to množství distribucí nelíbí. Hlavní...

  • 3. 3. 2009 20:09

    BLEK. (neregistrovaný)

    Taky se mi to množství distribucí nelíbí. Hlavní problém je obtížná distribuce programů pro Linux (často končící tím, že program si s sebou tahá všechny knihovny) a úplně nemožná distribuce ovladačů pro Linux.

    Příklad:

    * uživatel má Windows XP z roku 2001, koupí si nějaký hardware uvedený v roce 2008, vloží CD, klikne "next", "next", "next", "finish" a má to.

    * Uživatel má distribuci Linuxu z roku 2007. Koupí si hardware uvedený v roce 2008. Ovladač pro Linux sice někdo napsal, ale není v jeho distribuci (ani tam být nemůže). --- a co s tím má uživatel dělat? Kompilovat nové jádro? --- pokud Linuxu dobře nerozumí, tak si tím rozvrtá spoustu věcí, navíc si do systému zavede spoustu změn (a možná i nových bugů), které tam nechtěl; chtěl jen ten ovladač. A přijde o podporu a o bezpečnostní updaty. Nebo si má přeinstalovat celý systém na nějakou novou distribuci? --- čímž přijde o celou instalaci, navíc si tam zavleče spoustu změn a nových bugů v userspacových programech, které uživatel nechtěl.

    Základní problém tkví v tom, že žádný autor distribuce nemůže testovat všechen hardware a žádný vývojář ovladače nemůže testovat všechny distribuce.