Hlavní navigace

Udělej si vlastní linuxový systém

6. 3. 2009 10:48 (aktualizováno) atrament

Tak jsem se na stará kolena rozhodl opustit bezpečné vody Debianu a vrhl jsem se do víru kompilací pod hlavičkou Linux From Scratch. Ačkoliv původní plán byl ponechat Debian na disku, a ten nový vlastní systém mít jako hračku, dopadlo to tak, že na Debian se práší. A tak si říkám, že jen co bude čas, tak ho odstraním. Přece jenom mám disk v tom notebooku docela malý na to, aby se mi tam jen tak zbůhdarma válelo nevyužitých cca 5 giga.

Linux From Scratch není distribucí v pravém slova smyslu. Nenabízí kompletní hotové řešení, které si několika kliknutími nainstalujete jako třeba Debian. Místo toho přichází s koncepcí „udělej si sám, tady máš návod jak na to“. Takže si na stránkách www.linuxfromscratch.org otevřete dokumentaci a můžete vesele začít stahovat zdrojáky a budovat svůj vlastní linuxový systém.

Takto vybudovaný systém má své výhody a samozřejmě i nevýhody. Největší nevýhodu zdá se býti absence repozitářů a tudíž i automatické aktualizace software, která je v drtivé většině současných distribucí naprostou samozřejmostí, a která slouží vášnivým flamewaristům jako argument ve prospěch Linuxu. Naopak aktualizace ve vlastnoručně vytvořeném linuxovém systému se může stát docela snadno noční můrou – při zkompilování a nainstalování nové verze nějaké knihovny, je zpravidla třeba překompilovat i programy, které jsou na této knihovně závislé, aby správně fungovaly.

A jaké jsou tedy výhody? Především vzdělávací. Nenapadá mě lepší způsob jak se opravdu do hloubky seznámit s fungováním operačního systému postaveného na linuxovém jádře než si sám takový vytvořit. Příjemným bonusem je pak svižný systém ušitý přesně na míru potřebám tvůrce a jeho stroje.

Výše uvedené výhody a nevýhody nám jasně determinují, komu je vlastně budování Linux From Scratch určeno. Spokojeným uživatelem se může stát pouze ten, kdo má opravdu zájem dozvědět se jak to celé funguje a který se nebojí opustit pohodlí uživatelsky přítulných distribucí. Což je můj případ.

Aspirantem na spokojeného uživatele vlastnoručně vybudovaného systému, je taktéž ten, kdo používá pouze úzký okruh aplikací a spíš než snaze udržet je všechny co nejaktuálnější dává přednost tomu, aby fungovaly jak potřebuje. Takže si je rád nainstaluje a pokud fungují jak mají, tak nemá potřebu na ně nijak dále sahat. Což je můj případ.

A v neposlední řadě by měl mít potenciální uživatel spousty volného času a trpělivosti. Což obojí je můj případ.

Cílem tohoto a dalších blogpostů je přiblížit vám Linux From Scratch. V několika následujících příspěvcích mám v plánu prolítnout celým procesem vytváření vlastního systému. Nehodlám zabíhat do detailů jak co kompilovat a kam instalovat, k tomu slouží právě dokumentace na stránkách projektu Linux From Scratch. Spíš bych rád poskytl nějaké ty osobní zkušenosti a postřehy v naději, že se někomu budou hodit, nebo že někoho inspiruji k tomu, aby si to sám vyzkoušel. A v neposlední řadě doufám, že se třeba v diskusi pod články sám dozvím nějaké přínosné informace, kterými svůj vlastní systém budu moct obohatit.

Pár odkazů na závěr:

Homepage Linux From Scratch

článek o Linux From Scratch na Rootu (již poněkud staršího data)

Český překlad knihy Linux From Scratch verze 6.1

Sdílet