Hlavní navigace

Tak jsem si zřídil blog...

4. 11. 2008 22:24 aktron

Ahoj všem :-) !

Na Linux (Ubuntu) jsem přešel už před více než jedenácti měsíci (a zatím jsem spokojen). Nejdříve jsem testoval spousty distribucí, „užíval“ si různé veselé chyby typu zlobivý compiz, padající všelicos a vůbec různé havárie. Důvody pro přechod byly následující: možnost naučit se něco nového, vyřešit věčné potíže s routováním v domácí síti (internet prostě nefungoval v xp ani omylem), nečekat na veselé hlášky typu „S operačním systémem (víte jaký) uděláte více“ :-), či bloudit v sestavě deseti složek s názvem Dokumenty.

Než jsem na Linux přešel definitivně (konec listopadu 07), navštívil jsem LinuxAlt, konferenci v Brně, o které se tu mimochodem také psalo,  kde jsem si přišel tak trochu jako ryba na suchu. Ano, bylo to zajímavé, ale sžíral mě pocit, že všichni jsou mnohem zkušenější než já, který se trápím s neustále havarujícími Windows…

Myšlenka, že Ubuntu (ale vpodstatě jakákoliv linuxová distribuce) bude zcela stabilní a bezproblémový systém, byla neuvěřitelně naivní. Ano, nemůže se vám stát, že se obsah disku likviduje pravidelně každé tři měsíce, či systém vyhnívá, bugů ale není opravdu málo a prostě se jim nevyhnete. Popravdě řečeno jsem Ubuntu nepřeinstalovával formátem disku zatím nikdy, významnější chyby se dají vygooglovat (je-li člověk angličtiny dobře znalý), či se zeptat někoho zkušenějšího (což je ovšem zase na určitou dobu). Po první úspěšné instalaci, když jsem začal používat systém, jsem byl z počátku šokovaný. Přišlo mi, že většina nastavení není dostupná a celé Gnome je takové „osekané“. Že v porovnání s Windows je těch možností mnohem méně. Avšak to jsem se šeredně mýlil. Stačilo ovládnout konzoli s příkazy apt-get a svět se změnil. Místo hledání kontextových menu komplikovaně hierarchicky uspořádaných stačilo zmáčknout jednu klávesu a psát.

I „alternativní“ aplikace nejsou špatné, i když některé nedostatky mívají čas od času zcela brutální. Mojí neohrabanou práci v Malování nahradily lepší výtvory v GIMPu, jako stabilní IM klient se ukázal být Pidgin (Kopete například umí skvělou věc, kterou je víceméně ctrl+alt+backspace při příchodu nové zprávy). OpenOffice funguje také slušně, ačkoliv by mu tedy slušelo možná pár úprav a zlepšení intuitivnosti pro běžného uživatele.

Každé nadšení ale jednou opadne. Tak či onak se krizi (nestartuje to, startuje to špatně, startuje toho polovina) vyhnout nelze. Před třetím ročníkem LinuxAltu, který jsem navštívil už mnohem sebevědoměji a nabyt větším množství zkušeností, jsem ještě musel řešit opravdu delikátní problém (zamkl se celý oddíl sda1 a ani jsem pořádně nenastartoval systém). Vše se opět podařilo vyřešit pomocí Googlu a správné formulace potřebné otázky v angličtině.

Protože Ubuntu hodlám používat i do budoucna, moje články, které se zde budou objevovat, se budou týkat hlavně této distribuce, přesněji pak toho, jak působí na trochu zkušenějšího běžného uživatele (tedy mě), co mě zaujalo a co mě baví (samozřejmě v oboru, na offtopic věci mám jiný blog). Rád bych se vyvaroval různých flame formulací (ano, komunikace s lidmi, co si zakládají na používání například Windows Vista je vskutku šťavnatá, ale to znáte asi všichni :-) a informoval víceméně nepříliš zaujatě. Aby to prostě mělo hlavu a patu.

Sdílet