Hlavní navigace

Jak otevírat přílohy ve formátu winmail.dat

22. 11. 2010 18:48 (aktualizováno) Petr Krčmář

Dostal se ke mně zase po dlouhé době mail s přílohou winmail.dat. V Linuxu s ním bývá obvykle problém, protože tento outlookovský formát je uzavřený. Poradím vám, jak na něj.

Tchyně byla pozvána na oslavu narozenin jednoho známého a v mailu jí přišly podrobnosti (kam přijet, co se tam bude jíst a podobně). Ale přišlo jí to v příloze winmail.dat. Jedná se o přílohu ve formátu Transport Neutral Encapsulation Format, což je proprietární microsoftí formát, který odesílá Outlook a Exchange Server. Potřebovala se do toho dostat, ale mimo Outlook je s tím problém (navíc tchyně používá webmail). Naštěstí jsem ale celkem rychle vygooglil řešení a kdybyste ho potřebovali, tady je:

Nainstalujte si balíček tnef, v Debianu ho mám a podle originálního linku je i v Ubuntu a jistě bude i v dalších distrech. Poté si soubor winmail.dat uložte ideálně do prázdného adresáře a pusťte na něj nově nainstalovaný prográmek:

$ tnef winmail.dat

Přímo v aktuálním adresáři se vám objeví vyextrahované soubory. Program nic nevypisuje a prostě je tam nasype, takže je dobré mít to všechno v prázdném adresáři, aby se vám nové soubory nepomíchaly s těmi staršími. A to je vše.

Možná existuje i jiná metoda, ale tohle krásně funguje a pro webmail je to zřejmě jediná rozumná možnost. Nebo víte o jiné? Podělte se v diskusi.

Sdílet