Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu - Témata označená nálepkou Byznys

  • Pozor na týdenní limit při platbě na internetu

    Jak vám mohou bankovní limity jednoduše zkomplikovat platby na internetu. Nechal jsem se nachytat na jednoduché součty. Před delším časem jsem změnil banku a teď jsem u Fio. Jsem naprosto spokojený a doporučuji je, kudy chodím. Využívám prakticky všechny funkce, mají pěkné mobilní (tzv. smart) bankovnictví, výborné webové rozhraní a vůbec všechno je u nich fajn. Navíc nulové poplatky. Dost reklamy.
    18. 3. 2013 13:22
  • BSA opět posílá singapurský spam, hoďte ho do koše

    Opět po roce rozesílá BSA do firem své dopisy. Některé lidi to štve, někdo je žaluje, jiný se bojí a další se smějí. Nejlepší je celou věc prostě ignorovat. Organizace BSA opět rozesílá své „bububu“ dopisy. Stále jsou lidé, které to překvapí a zaskočí, přestože nejde o žádnou novinku. Největší pozornost strhla podobná kampaň už před deseti lety, kdy BSA posílala pověstnou videokazetu s falešným zásahem policie proti firmě s ilegálním softwarem…
    10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno)
  • Pro dobrý web hosting musíte do zahraničí

    Lidé se mě občas ptají, kde mají sehnat slušný web hosting. Posílám je za hranice. Tam totiž dostanete za své peníze naprosto fantastické služby. V porovnání s českým písečkem. Občas zazní dotaz od mých přátel, velmi často ale čtu otázky na dobrý web hosting na webu. „Kde hostovat Drupal“, „Poraďte dobrý hosting za pár korun“, „Chci hosting pro malý studentský projekt“ a podobně. Moje odpověď bývá vždy stejná a jednoduchá: kašlete na české web hostery a jděte rovnou do zahraničí.
    2. 11. 2011 12:33 (aktualizováno)
  • Nakladatelé opakují stejné chyby

    Stiskněte tlačítko, kupte si knihu a čtěte. Tak nějak by mohl znít slogan slibně se rozvíjejícího trhu elektronických knih. K masivnímu rozvoji přispěla dostupnost relativně levných a zároveň kvalitních mobilních čtecích zařízení. Celý komentář si můžete přečíst v dnešním vydání Hospodářských novin.
    15. 3. 2010 8:51 (aktualizováno)
  • Kolik stojí výroba knihy?

    Dnes jsem si s chutí přečetl Martinův článek o zdražení elektronických knih. Pro zajímavost tedy shrnu, kolik stojí výroba tištěné knihy. Nejprve doporučuji přečíst dnešní článek Elektronické knihy zdraží o 50 %. Co to znamená pro čtenáře?. Zjistíte v něm, že nakladatelé chtějí zdražit elektronické knihy o polovinu. Omlouvají to přitom tím, že tisk se podílí na ceně jen částečně a velkou část tvoří náklady spojené s redakční prací a obecně prací vydavatele.
    4. 3. 2010 14:05 (aktualizováno)
  • Přejte si něco, padá Dell

    Společnost Dell platila dlouhá léta za největšího výrobce počítačů na světě. Správná strategická rozhodnutí z počátku devadesátých let vystřelila firmu na špici, kde se udržela déle než patnáct let. To platilo až do roku 2006, kdy se před Dell dostal jeho hlavní rival Hewlett-Packard. Propad tím ale pro Dell zdaleka neskončil, přestože firma výrazně přehodnotila svou cenovou politiku a snaží se ze všech sil opět získat náskok.
    27. 10. 2009 13:19
  • Má smysl dělat komerční hry pro Linux?

    Proč nevznikají velké komerční herní tituly ve verzi pro Linux? Má vůbec takový vývoj smysl? Vývojářská firma Wolfire tvrdí, že jí podpora alternativních platforem zvyšuje příjem o 122 %. Dnes mě zaujal blogpost na blogu firmy Wolfire. Zápis s výmluvným názvem Proč byste měli podporovat Mac OS X a Linux rozebírá smysl podpory minoritních platforem z hlediska vývoje počítačových her.
    31. 12. 2008 12:21 (aktualizováno)
  • Legální Windows za pajdu? Máme.

    Microsoft opět nepřekvapil: bude dodávat MS Windows do OLPC. Firma musela kvůli protlačení do malých notebooků prokázat skutečně neuvěřitelnou pružnost. Systém bude malé děti stát jen 50 Kč. Microsoft je obecně znám tím, že se cpe uživatelům už od malička – typické jsou levné školní multilicence, které například umožňují studentům a žákům získat kopii systému zdarma.
    10. 10. 2011 11:30 (aktualizováno)
  • SCO je Kostěj nesmrtelný

    Narazil jsem na zprávu, která by mě před lety vyděsila, ale dnes jsem se jí, nebo spíše její absurditě, jen nechápavě zasmál: SCO opět ožívá a opět mává s poměrně slušným kapitálem. Dá se ta firma vůbec zabít? SCO je firma, která před lety strašila celou linuxovou komunitu. Hrozila žalobami na všechny strany, mávala intelektuálním vlastnicvím a zákonem a zdálo se, že má skutečně potenciál ohrozit rostoucí linuxový trh…
    15. 2. 2008 11:45 (aktualizováno)
  • Jak se pracuje u Google

    Spousta zaměstnanců si stěžuje na nevyhovující pracovní podmínky, přísnou pracovní dobu a nedostatečné stravování. Ne tak u Google. Podívejte se, jak se pracuje tam. Když jsem tohle video viděl poprvé, docela mě překvapilo, jak může také vypadat chod firmy. Ačkoliv tomu dřív věřil málokdo, dnes je jasné, že nemusíte mít píchačky a šéfa s bičem v ruce, abyste něco udělali. Znám to, v naší firmě také vládne spíš pohodová nálada a nemám pocit, že by někdo dělal málo…
    2. 2. 2009 14:47 (aktualizováno)