Hlavní navigace

Petr Krčmář: blog nejen o Linuxu

  • Proč se instalační CD Debian netinst zvětšilo o 350 MB?

    Netinst bylo vždycky malé plnohodnotné instalační médium Debianu se základními balíčky. V čerstvé verzi Debian 12 Bookworm ale docela dramaticky narostlo. Rozhodl jsem se podívat, proč to tak je. Debian 12 Bookworm vyšel 10. června a jako už tradičně jsem o těch nejdůležitějších novinkách napsal podrobný článek. Hned první komentář naráží na výrazný nárůst velikosti instalačního média zvaného netinst…
    21. 6. 2023 10:30 (aktualizováno)
  • Firmware periferií není totéž co uzavřené ovladače v systému (komentář k Debianu)

    Krátká poznámka o tom, co se teď řeší v Debianu. Spousta lidí totiž volně zaměňuje uzavřené ovladače a firmware. Ovladače jsou součástí operačního systému v hlavní paměti, zatímco firmware běží v periferiích. Debian řeší, zda má na instalační média přidávat uzavřený firmware pro periferie. V současné době na oficiálních médiích binární firmware nenajdete a pokud ho potřebujete, musíte sáhnout po polooficiálních sestaveních, od kterých se projekt Debian distancuje.
    22. 9. 2022 12:03 (aktualizováno)
  • Pleteme si: pojmové dvojice, které nejčastěji zaměňujeme

    Velmi často se setkávám s nesprávným užitím některých slov. Často se nám pletou s podobnými slovy, která mají ale úplně jiný význam. Pojďme si v tom udělat pořádek. Už Jára Cimrman napsal ve starobinci příručku „Pleteme si“, což je slovníček pojmových dvojic, které člověk k stáru nejčastěji zaměňuje. Jako příklady lze uvést dvojice kompost–kompot, faktura–fraktura, sadař–sadista, žebrák–Točník a podobně.
    16. 11. 2020 12:59 (aktualizováno)
  • Útoky na bash už běží

    Hodně se teď mluví o útoku na bash s názvem „shellshock“. Podle logů už běží útoky. Ve středu jsme upozornili na chybu objevenou v bashi, která umožňuje spouštět vzdáleně terminálové příkazy a otevírá cestu k mnoha nepříjemnostem. Podrobnosti napsal výborně v pátek Ondřej Caletka, popsal celý problém a zmínil i možnosti zneužití.
    29. 9. 2014 10:00 (aktualizováno)
  • Prodeje čteček raketově nerostou, žádné překvapení

    Prodeje čteček už nejsou takové terno jako dřív. Ale není to špatně a není to překvapení. Je to logické a dalo se to čekat. Zatímco před dvěma lety byly čtečky elektronických knih velkým tahákem, všichni je chtěli a všichni je kupovali, dnes se o nich už tolik nemluví. Prodeje prý postupně klesají a zlatý rok 2011 se už nevrátí. Ale proč by měl?
    24. 9. 2014 7:51 (aktualizováno)
  • Práva na sockety u PHP-FPM

    Rychlý blogpost pro ty, kteří se setkají se stejným problémem. Jak se mi aktualizací rozbilo PHP na serveru a jak jsem to opravil. Dneska ráno jsem aktualizoval na serveru (Debian stable) balíčky s PHP na verzi 5.4.4–14+deb7u10. Důvodem byly nějaké bezpečnostní záplaty, které bránily v eskalaci práv kvůli chybné výchozí konfiguraci.
    2. 6. 2014 14:27
  • Generujeme pěknou uvítací hlášku (MOTD)

    Pro přehlednost je fajn mít na každém serveru jinou přihlašovací hlášku. Mám pro vás tip, jak si nějakou pěknou vyrobit. Když máte SSH přistup na víc různých zařízení, je fajn si přizpůsobit úvodní hlášku, která se vám po přihlášení objeví. Jednak je to hezké, ale taky máte vizuální kontrolu, že se hlásíte opravdu tam, kam jste chtěli.
    13. 3. 2014 14:42
  • Tip: šifrování souborů pomocí Vim

    Praktický tip, jak ukládat šifrované soubory pomocí editoru Vim. Ten má v sobě podporu šifrování zabudovanou. Pod dnešním článkem o ukládání hesel někdo zmiňuje možnost šifrovat textové soubory pomocí Vim. Jakožto stoprocentní vimista tuhle možnost znám, ale hodně lidí o ní neví. Přitom je velmi jednoduchá a praktická.
    21. 2. 2014 20:55 (aktualizováno)
  • Diff: jak číst výstup z porovnání souborů

    Občas se potkávám s tím, že někdo narazí na výstup příkazu diff a neví si s ním rady. Pokud je to váš případ, nabízím malého průvodce. Diff je velmi starý unixový příkaz, který dokáže porovnat dva soubory a vypsat rozdíly mezi nimi. Obvykle se používá k porovnání dvou verzí jednoho souboru a vytvoření patche – tedy malého souboru popisujícího rozdíly řádek po řádku.
    19. 2. 2014 23:56 (aktualizováno)
  • Tip: aby se dlouhé články četly lépe

    Články se na webu nečtou obvykle tak dobře, jako na papíru. Naštěstí si je můžete přeformátovat pro větší pohodlí. Tři roky vlastním Amazon Kindle a jsem příznivcem elektronického čtení. Jsem zvyklý na komfort, který mi právě Kindle nabízí. Občas ale chci číst dlouhý článek na webu na počítači nebo mobilu a tam to tak pohodlné zdaleka není.
    30. 10. 2014 13:55 (aktualizováno)