Hlavní navigace

Procento vs. procentní bod

13. 5. 2012 21:01 (aktualizováno) Petr Krčmář

Hodně lidí má zmatek v pojmech procento a procentní bod. Občas se nám stává, že nám někdo nadává za trapný novotvar. Žádá si to vysvětlení.

Pod mým předchozím blogpostem o češtině někdo zmiňuje problém procentního bodu. Stejně jsem o tom chtěl psát, takže místo odpovědi do diskuse rovnou sepíšu další vysvětlující zápisek, aby bylo příště co odkazovat.

Když ve zprávičce použijeme pojem procentní bod, občas na nás nějaký čtenář vyjede s tím, že nesnáší tyhle novotvary a co je to zase za výmysl Pražáků a že procento bylo vždycky procento. Kromě toho, že nikdo ze současných zprávičkářů není z Prahy, nejde skutečně o žádný moderní blábol, kterým novináři nahrazují klasická procenta. Rozdíl tu je a podstatný.

Procentní bod používáme, když chceme absolutním číslem popsat rozdíl relativních hodnot. Konkrétní příklad to vysvětlí. Dejme tomu, že podíl Firefoxu za rok vyrostl z 50 % na 60 %. Došlo tedy k nárůstu o 10 procentních bodů, ale rozhodně ne o 10 procent! Pokud bychom uvažovali procenta, narostl Firefox v našem příkladu o 20 procent.

Procentní bod tedy ukazuje změnu hodnot a často z něj lépe vidíme, jak moc se hodnota změnila. Na výše uvedeném příkladu s Firefoxem je počítání s procenty jednoduché, ale zkusme jiný příklad. Dejme tomu, že podíl Linuxu na desktopu se za rok změnil z 1,12 % na 1,37 %. Když někdo napíše, že došlo k nárůstu o 22 procent, může to být zkreslující, protože v relativních číslech to vypadá, že nárůst byl velký. Pokud ale napíšete, že došlo k nárůstu o 0,25 procentního bodu, je hned vidět, že vzhledem k celkovému množství desktopů nejde o významnou změnu.

Procentní bod se tedy používá tam, kde ukazujeme změnu relativně vyjádřených hodnot. Například z 12 % na 17 %. Takovou změnu můžeme vyjádřit přidáním nebo ubráním části původní hodnoty – pak hovoříme o procentech. Nebo můžeme zdůraznit nárůst procentní hodnoty samotné – pak použijeme procentní bod.

Pojem procentní bod tedy není žádná „moderní pražácká vymyšlenost“, ale je to regulérní způsob, jak pracovat s relativními hodnotami. Pokud jej používáte správně, je to velmi šikovný nástroj. Nesmíte to ale poplést, jinak to dopadne tak, že se třeba dočtete, že politická strana posílila o dvě procenta, z 15 % na 17 %. To je samozřejmě špatně.

Sdílet