Hlavní navigace

Komentáře na internetu

24. 2. 2008 9:06 (aktualizováno) Vojtěch Kozák

Nedávno vyšel na technetu článek od Pavla Kasíka, popisující kulturu komentářů na internetu. Pavel rozlišuje několik druhů diskutujících, celý článek je velice čtivý a zábavný a jestli jste ho dosud nečetli, tak si určitě najděte několik minut a článek si přečtěte.

Internet nabízí anonymitu a seberealizci pro každého, kdo jí potřebuje. Při každodenních rozhovorech není tak dobře poznat, co se v lidech skrývá. Internetová diskuse a komentáře však odhaluje všechny možné charaktery. Můžete se na to však podívat ještě s větším rozhledem a prozkoumat tak kulturu různých národů. Minimálně mezi českou a anglickou diskusí jsou ohromné rozdíly. Jinému jazyku, než rodné češtině (ikdyž s hrubkama) a angličtině (ikdyž blbě) zatím nevládnu, takže internetový průzkum zemí s jiným jazykem nebyl tak dobře možný :-)

V diskusích však můžeme pozorovat i sami sebe a objevit řadu zajímavých vlastností. Já osobně pozoruju, že mi nedělají moc dobře negaitvní příspěvky adresované mé osobě a zjišťuju, že zatím není nic jiného, než pýcha.

Musím zmínit, že si uvědomuju, že není diskuse jako diskuse. Různé zaměření e-zinů a zpravodajských serverů filtruje lidi, kteří do diskuse přispívají. Diskuse na zpravodajských serverech jako idnes.cz, novinky.cz a další jsou naprosto odlišné od odborných e-zinů.

Naprostá většina příspěvků na zpravodajských serverech je nesnášenlivá, rasistická a informativně nepoužitelná. Na druhou stranu některé příspěvky jsou hodnotné a pomáhají vidět daný problém z různých perspektiv.

Závěr
Já osobně čtu diskuse s oblibou, záleží však na typu informačního serveru. Někdy se dokonce přistihnu, že začnu číst diskuse ještě před tím, než začnu číst samotný článek.

Jak vnímáte diskuse a komentáře vy?

Sdílet