Hlavní navigace

TUX: Svět Linuxu od Raven2cz - 10.díl - XFCE Ricing

21. 11. 2021 9:27 Antonín Fischer

Popis videa

Link na tento díl a materiály

Popis videa

XFCE na plný plyn. Vyzkoušejte si svůj první ricing od úplných základů pro profi zobrazení, kterému ani řada distribucí nemůže z principu konkurovat. Krok po kroku si ukážeme jak na to.

Blog informace

Je to tu. Desátý díl tvoří hlavní silnou čáru za základními dovednostmi pro efektivitu a tvorbu vlastního pracovního prostředí na míru. Pokud jste nepřeskakovali a pečlivě prošli dostupné nahrávky, vytvořili jste si tak robustní základnu pro vaše prostředí v GNU/Linux. Důležité je to slovo „vaše“, není někoho jiného, není to něčí konfigurace a hlavně není to ani distribuce, která jenom upravuje prostředí a vy nevíte nic o tom, co se kde nastavilo a proč. Čím více budete svému prostředí rozumět, tím klesá potřeba cokoliv opouštět, stane se to vaší součástí.

V USA běží nyní challenge (výzva) použití GNU/Linux na svém soukromém počítači od známého youtubera, kterého sledují miliony „tech“ diváků. Po „neúspěchu“ s Manjaro a po totálním zničení PopOS! se začala zvedat obří vlna linuxových uživatelů, kteří se snaží hájit každý svoje zájmy a staví se na různé strany barikády. Já bych si tímto odstavcem taky zvolil stranu jedné barikády. Touto „výzvou“ nikdy nevznikne spokojený uživatel GNU/Linux, ba naopak, napáchá určitou škodu (za účel zvýšení sledovanosti). Abyste se stal spokojeným uživatelem, který neskáče do Windows, nehledá neustále nejlepší distribuci (tzv. distro-hopper), je nutné mít „svoje“ prostředí. Ano, je složitější se k němu dostat a „ano“; dnes všichni chtějí stisknout tlačítko a mít vše připravené, ale tak to nefunguje a nikdy to tak fungovat nebude. Kdysi dávno jeden již starý učitel na řídící techniku tomu říkal program Brambora, který pomocí jednoho tlačítka udělá vše, co si uživatel přeje. Přemýšlejte o tom, co je asi výstupem takového programu.

XFCE Ricing je prvním větším krokem do přizpůsobení desktopového prostředí z vanilla stavu. Je zvolena nejjednodušší zábavná cesta, aby nahrávka nebyla příliš dlouhá, ale byly pochopeny všechny aspekty konfigurace. Ve finále získáte prostředí, které nemá s mnoha distribucemi konkurenci, protože tyto distribuce ani nemohou již z principu ovlivnit dílčí aplikace, které se ricingem integrují do společného prostředí a použití.

Ricing totiž vůbec není pouze o barvičkách, jak si kde kdo myslí. Ricing je o dokonalém nastavení prostředí dle potřeb uživatele zvýšit a zkrášlit jeho prostředí, ve kterém se denně musí pohybovat a tvořit nové věci. Pokud vytváříte něco nového, je potřeba být silně pozitivně naladěn, pokud tomu tak není, je výsledek vždy průměrný a nebo k zahození.

Sdílet