Hlavní navigace

Názor ke článku Na porno jedine Linux od Lael Ophir - Sám dobře víte, že UNISYS dělá servery. Certifikovaný...

  • 6. 3. 2009 12:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Sám dobře víte, že UNISYS dělá servery. Certifikovaný počítač vhodný pro hry je třeba HP Pavilion Elite. Když jsme u toho. Proč si myslíte, že jsou serverové edice OS stabilnější? Fakt myslíte, že když na UNISYS ES7000 nainstalujete Windows Vista Home Basic, tak spadne 5x za den, a když na něm bude Windows 2008 Datacenter Edition, tak bude mít dostupnost 99.99+%? ;) Aplikace od programátorů-prasat jsou problém všude.

    Netvrdil bych, že naprostá většina HW je špatná. Těch certifikovaných modelů je nakonec obrovská spousta, stačí se podívat do HCL.
    On existuje nějaký cettifikovaný hardware pro Linux? No upřímně, existuje. Třeba Red Hat certifikuje pár serverů a dalších kousků HW. Bohužel pro distra typu Ubuntu neexistuje žádná certifikace. Pokud už mají Hardware Compatibility List, tak jde o databázi, kam Franta napíše "já to doma zkoušel, a šlo mi to, jenom nefungovalo A, B a C". To je hnus, a ne HCL.

    Proč bych se měl obracet na Oracle? Já kuonstatuji, že co není součástí distra, to se typicky neaktualizuje samo, a je nutné se o to starat ručně, stejně jako na Windows.

    SourceForge.net is a source code repository. Jak ze zastoupení projektů podle OS na SourceForge chcete odvozovat počty aplikací, které jsou k dispozici, když aplikace pro Windows typicky nebývají vyvíjené jako open source? Zkuste to jinak. Vyberte si třeba systémy základní školy (klasifikace, tisk vysvědčení, plánování rozvrhů), kadeřnictví, hotely (recepce, směnárna, restaurace, vstupové karty, ústředna), management projektů a hry. Jde o běžný SW, kvůli kterému si lidé počítače používají. A srovnejte si nabídku SW v těchto oblastech. Třeba najdete SW pro kadeřníky ve svém distru, nebo na SourceForge ;)

    Na Linux se žádná velká migrace nekoná. Jde o pár případů, které máte před očima. Jen v Evropě se v roce 2006 KAŽDÝ DEN prodalo průměrně 130k licencí Windows XP. To je za rok skoro 50M licencí, a vy se mě ptáte, jak se projeví na statistikách nějakých 30k kousků. Nebuďte směšný.

    No právě. Kde není tržba, není pochopitelně podíl na tržbách. Když jsme u toho, tak Ubuntu prodělává, a příjmy autorů distribucí ze služeb a podpory jsou v rámci oboru maličké. Pro srovnání Atos Origin je velká evropská konzultačka, která má tržby 6.75G dolarů. RedHat má příjmy celkem 0.4G, Canonical 30M, Novell 0.9G (ovšem na services jen 154M), Mandriva asi 1M.

    Reklamu s koly a kolečky neznám, na TV se v ČR nedívám.

    Argumenty docházejí především vám. Třeba s tím SourceForge a počtem produktů to bylo pěkně vidět.

    Teď říkáte nepripojovat nezaplatovany PC k verejne siti, a ještě před pár příspěvky jste říkal, že aktualizace jsou špatné, protože rozbíjí počítač. Zkuste si vybrat jedno, nebo druhé. Poslední SP vám bohatě stačí, zbytek aktualizací už stáhnete z inetu bezpečně. A že neznáte Windows Update Catalog, ani nevíte že MS balíčky mají digitální podpisy, a navíc nevíte že kontrolní součty jsou na nic, to je dost smutné.