Hlavní navigace

Názor ke článku Na porno jedine Linux od Lael Ophir - [27] bodlinka - Problémy způsobené záplatami jsou zcela výjimečné...

  • 3. 3. 2009 11:12

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [27] bodlinka
    - Problémy způsobené záplatami jsou zcela výjimečné události. Naopak když záplaty instalovat nebudete, máte téměř jistotu, že bude počítač napaden. A to bez ohledu na OS.
    - Nejde o Flash jako takový. Jde o to, že jedna z metod průniku je využití chyb v SW třetích stran. V případě browseru jde o rozšíření. Když se podíváte třeba na Apple QuickTime, tak ten je děravý v jednom kuse. Pokud uživatel chce brouzdat po webu bez trochy soudnosti, tak je na čase přepnout browser do stavu, kdy nepoužívá žádné doplňky třetích stran. MSIE má bezpečnostní zóny, takže není problém zakázat rozšíření browseru pro celý Internet, a některé site (třeba youtube) dát do výjimek, které umožňují používat rozšíření. Je to nyní jasnější?
    - Ano, okrajový browser znamená bezpečnější browser. Malware je dnes business. Když 95% uživatelů používalo MSIE, opravdu nemělo smysl psát malware, který se soustředí na Operu s 0.2%. Dnes jsou poměry trochu jiné, ale pořád se nejvíce vyplatí malware pro MSIE, a nově i pro Firefox.
    - Nemá smysl pořizovat k Windows žádný lepší firewall. Ten vestavěný je na příchozí provoz zcela dostatečný. Odchozí provoz stejně nemá smysl filtrovat, protože uživatel ani admin není schopen nastavit pravidla. Výzvy typu "aplikace wqewe.exe chce komunikovat s 123.132.122.11, portem 42342, chcete to povolit?" jsou mnohdy k zamyšlení i pro admina, natož pro uživatele. Navíc malware může pracovat jako modul známého executable (třeba jako extension browseru, office programu, shellu), takže si stejně nepomůžete.
    - Antiviry jsou pro domácí použití zdarma. Viz třeba Avast Home. A jak psal treebeard, při troše soudnosti není antivirus nutný. Jao perličku uvedu, že antiviry a antispyware mají pravidelně chyby v definicích, díky kterým občas smažou něco, co smazat nemají. Například Avast mi smazal knihovnu Adobe Acrobat Readeru, AVG nedávno mazalo systémovou knihovnu user32.dll (viz http://www.root.cz/zpravicky/linux-zachranuje-windows/ ).