Hlavní navigace

Názor ke článku Kam kráčaš Borland? od tomfi - Proč se "učí pascal": Mnoho z vás zapomíná, že...

  • 7. 6. 2008 8:24

    tomfi (neregistrovaný)

    Proč se "učí pascal":
    Mnoho z vás zapomíná, že na začátku je důležité pochopit principy algoritmizace.
    Neříkám že ostatní argumenty jsou nepravdivé. Samozřejmě se najdou lidé co jsou pro i proti tomuto způsobu výuky. S algoritmizací v hlavě se člověk nerodí. Nejprve je třeba si projít "přípravnou fází". Kdy je třeba pochopit co je to cyklus, co je rekurze, že je třeba přemýšlet o tom jakého typu je proměnná kterou budu používat. Co jsou to funkce, procedry že existuje něco jako struktura kódu no a hlavně jak to co mám v hlavě předělat do fungujícího programu.
    To většina z vás co prošli prvním programováním na škole zapoměla protože to je pro vás samozřejmost jako že dýcháte. Samozřejmě už během výuky hodně lidí hledá argument proč jim to nejde, proč je to těžký, proč je to předmět zbytečný... prostě mozek se přirozeně staví na odpor tomu co mu mění způsob uvažování. Nejednodušší je najít zástupný argument "blbej PASKAL". Bohužel to je to co vám potom utkví v paměti :(.

    Paskal člověk asi v praxi nepoužije, ale je dost jednoduchý na to aby se začátečník oprostil od jiných věcí a řešil samotné programování, tedy převod myšlenek do kódu. Schválně si srovnejte: výpis na obrazovku:
    paskal: write nebo writeln a ten string,
    C: musíte použít funkci a volat ji z parametry, proč je to funkce, co je to funce, proč parametry, jakto že těch parametrů může být různý počet, jakto že to automaticky doplní číslo místo toho znaku %d, jeden žák co trochu myslí dokáže pak celou hodinu zabrat takovými dotazy a vlastně se celá třída moc nenaučí :(. Super náplň prvních hodin programování.

    Pokud již člověk umí programovat, pak je jedno jestli myšlenky vyjadřuje v tom nebo v tom jazyce, už si umí představit že používá string, integer nebo něco jiného, ví proč tady patří for a támhle while, jak používat if a case, že existuje předávání hodnotou a referencí. Tohle jsou ty věci co si člověk z paskalu odnáší. Ale pokud již je má je pro něj zbytečné procházet takovým předmětem na škole.

    Dá se polemizovat jestli učit v paskalu nebo v něčem jiném, sám pro paskal nejsem. Důležité ale není to co se s tím programovacím jazykem dá dělat, ale to jestli si ty věci co jsem psal dají jednoduše osvojit. Zajímavý článek na téma prvního jazyka: http://www.stsc.hill.af.mil/CrossTalk/2008/01/0801DewarSchonberg.html
    Druhý zajímavý:
    http://www.norvig.com/21-days.html