Hlavní navigace

Názor ke článku Kam kráčaš Borland? od ak47 - [43] s prvnim odstavcem se neda nesouhlasit. jen...

  • 9. 6. 2008 7:37

    ak47 (neregistrovaný)

    [43] s prvnim odstavcem se neda nesouhlasit. jen drobne komentar, myslim ze by je to naucilo programovat ve vsech ostatnich jazycich (syntaxi se naucis vzdycky, o ty programovani neni ;-).

    ale doporucovat pascal ? cloveka asi hodne zapomina, a v tomhle pripade zapomenout i chce, takze nejakej pascal, basic, c#, java a (krome low-level programovani) c/c++ patri na smetiste dejin.

    ucit zacatecniky tezce omezenej jazyk zatizenej spoustou zbytecny syntaxe, no fuj. pro vyuku programovani muzu opravdu vrele doporucit scheme (konkretne drscheme), spolu s priruckou "How to design programs". Uci totiz predevsim algoritmizaci, soustredit se na problem, jeho dekompozici a optimalni reuse kodu.

    [44] V necem maj ti _smalltalk_ fundamentalisti preci jen pravdu. Pouzivaj jsem pri programovani objekty, ale co je to skutecny oop jsem nevedel nez jsem chvili delal ve squeaku (svobodna implementace smalltalku). Jednak je smalltalk zalozenej na message-passing oop (nic jinyho neni ;-))), druhak uz pouze samotna implementace if, while apod. je dostatecny procitnuti.

    Navic mluvit o jave/C# jako o uspore casu, hehe ;-))) nevim chlapecku, mel bys asi zkusit nektery z dynamickych jazyku a pak teprv zjistis ze cas nesetris ale primo mrhas.

    Doporucuju zkusit _poradne_ smalltalk a lisp (poradne znamena alespon do ty doby nez z tebe vymizi posmech a skepse vuci temto jazykum. nerikam, ze je musis pouzivat, ale rozhodne muzou kazdyho dost naucit - kazdyho kdo je nezna, uz jen proto ze jsou to tak diametralne odlisny jazyky). a triky, ktery te nauci (a ktery by v tobe c-derivaty asi neinspirovaly), muzes pak pouzit v libovolnym jazyce ;-))