Hlavní navigace

Názor ke článku Kam kráčaš Borland? od Viky - Podle mne se dá začít programovat v podstatě...

  • 8. 6. 2008 21:57

    Viky (neregistrovaný)

    Podle mne se dá začít programovat v podstatě v čemkoli. Viděl jsem i učebnice LISPu i FORTHu pro úplné začátečníky, bez předchozí znalosti programování a věřím tomu, že se podle nich mohli v těch jazycích naučit programovat na velmi slušné úrovni.

    IMHO je Pascal vynikající jazyk pro každého, kdo se chce naučit klasickému strukturovanému programování a myšlení - obvykle jako startovní pozice k C. Opravdu musím uznat, že pascalská škola je na každém céčkaři a jeho stylu dost znát a má blahodárný účinek. Programy takových lidí se obvykle vyznačují vysokým stupněm elegance a čitelnosti. Z tohoto hlediska bych ho i nadále viděl jako optimální jazyk pro střední školy (pro ty, co se chtějí v budoucnu věnovat programování) a první ročníky VŠ technického a matematicko-fyzikálního směru.

    Jako základní jazyk pro výuku OOP bych jednoznačně volil Smalltalk. Odchovance tohoto jazyka poznáte podle kódu ještě markantněji, než u toho Pascalu - jejich objektový návrh je velmi čistý a koherentní, často nacházíme společný "prologue code" - tedy definice základních tříd, které suplují smalltalkovské třídy (zejména collections, "základní typovou hierarchii" apod.), jejichž absence v konkrétním jazyku či neznalost si vynucuje použití jiných prostředků, které činí program značně nepřehledným (jako šablony a podobné nesmysly).

    Takže chce-li se někdo zabývat programováním vážně, doporučoval bych mu Pascal a pak C, pak Smalltalk a pak C++. Je to pak radost číst nebo ladit program v C++, který je pascalsky strukturovaný a má smalltalkovskou vnitřní logiku.