Hlavní navigace

Názor ke článku Podporuji monopol Microsoftu II od A. S. Pergill - [59] a- (reklamní bláboly ve win helpu): stačí...

  • 10. 10. 2007 8:31

    A. S. Pergill (neregistrovaný)

    [59] a- (reklamní bláboly ve win helpu): stačí si tu nápovědu přečíst :-) Uvedené věci jsou i v tom SuSE (a v mnoha dalších linuxových distribucích) přímo v instalační příručce. Jinak stačí většinou man název_programu
    b- DOSBox je emulátor DOS pro různé operační systémy. Mimochodem, vznikl proto, že win jsou od verze 98 a výš programovaná tak prasácky, že se na nich DOSovské programy postupně přestávají dát spouštět (w95 měly ještě téměř 100% zpětnou kompatibilitu s DOS - ukázka, že by to šlo, kdyby se chtělo). Pak byl portován na jiné OS, takže paradoxně se dá řada DOS programů spustit snadněji na linuxu než nativně ve win - názorná ukázka, jak si MS sám pod sebou řeže větev. Ono pro řadu programů to DOSovské okno s textem stačí.
    Nějaký cmd.exe, který není nijak dokumentovaný, a poskytuje horší možnosti než příkazový řádek v linuxu mi může být leda ukradený.
    c- (makra) Viděl jsem na vlastní oči, jak poměrně náročný program (dělali na něm dva lidé skoro rok), byl odstřelen automatickým upgrade MSIE, v podstatě neopravitelně (resp. by oprava dala asi tolik práce a času, jako to celé znova napsat). Provozujeme ho na jiných počítačích s w95 nebo 98, které nemáme připojeny k síti.
    d- Nevidím nejmenší důvody, proč by měly být programy "v principu nedodělky". Na linuxu jistě existují beta verze, kde mohou být různé nedořešené problémy, ale stable verze zpravidla skutečně stabilní jsou. Obávám se, že programy MS se málokdy dostanou přes tu beta verzi, akorát že za možnost jejich testování zákazník platí.
    e- Popisované chování (soubor nelze číst, pokud do něj jiný program může zapisovat) je zhovadilost, která nijak neovlivní bezpečnost (tu by ovlivnilo leda současné zapisování více programy současně). Ty IDE, o kterých básníte, jsou většinou velmi drahé a málokdy poskytují stejný komfort jako v linuxu kombinace editor - konzola. Doplňování slov, zvýrazňování syntaxe apod. je vlastností řady editorů pod linuxem, i proto jsou zde IDE prakticky zbytečná.
    f- Na počítačích jsem začal pracovat v 80. letech, prošel jsem jsem od PMD-85 přes Didaktik, 8 bitový počítač s CP/M, DOS (i s win 3.11), různé verze win až k linuxu. Mohu zodpovědně říct, že jako nástroj pro seriózní práci jsou win to nejhorší (s přihlédnutím k výkonu HW), co jsem měl pod rukama. Také, pokud jsem byl nucen pracovat na w95 nebo w98, jsem nějakých 80% času trávil v DOSovském okně nebo "počítač restartovat do DOS". Mám doma (legálně) i win XP, ale na nic jiného než spouštění her se to nehodí.