Hlavní navigace

Názor ke článku Podporuji monopol Microsoftu II od LO - [48] Linkovaný bug je pochopitelně nepříjemný (a bude...

  • 10. 10. 2007 0:17

    LO (neregistrovaný)

    [48] Linkovaný bug je pochopitelně nepříjemný (a bude samozřejmě opraven), ale na pracovní stanici ho těžko vůbec postřehnete. Ono zpomalování na "zlomeček" rychlosti je totiž zpomalení na 15MB/sec (u jednoho adaptéru). Navíc to s vlastním konceptem prioritizace I/O nemá moc společného. Pro zajímavost, jak zabráníte výpadkům playbacku v důsledku nedostatku procesorového času, vytížení disku na kterém je médium apod. na Linuxu? Jistě bude zajímavé srovnat koncept I/O prioritizace s tím, co nabízí Linux.

    V čem je kernel Linuxu tak dobrý? Mě by to vážně zajímalo. Můj pohled: jde o monolitický kernel opsaný volání po volání z komerčních unixů (spousta lidí tu třeba o MS-DOSu tvrdila, že je to ukradené CP/M, já zde rámci korektnosti takový výraz nepoužiji). Kernelová rozhraní se každou chvíli mění (copak autoři neplánují dopředu?), pro drivery z politických důvodů neexistuje stabilní interface, navíc kernelové moduly musejí být coby údajná odvozená díla vydané pod licencí GPL (podle slov autorů kernelu). Prioritizace IRQ je na Linuxu pokud vím ještě pořád neznámý pojem. Jak vypadá podpora NUMA a SRAT/SLIT (ACPI System Resource Affinity Table, System Locality Distance Information Table) ve scheduleru, v situaci, kdy Windows oficiálně podporují 64-CPU NUMA stroje? Preempce kernelu je sice už konečně formálně možná, ale díky množství bugů jedou distra zásadně bez preempce (což má skvělý vliv na latency). Správa paměti s "late binding" (což pěkně eufemisticky řečeno) je tragédie, ústící v katastrofu jménem OOM Killer. Podpora large pages neexistuje (před neoficiálním CONFIG_PAGE_SHIFT kernel developeři varují), podpora PAE/AWE nulová. Opravdu funkční threading je na Linuxu horkou novinkou. Dynamické linkování má na Linuxu podle autorů OpenOffice naprosto tragický výkon (což je vidět na rychlosti spouštění aplikací, včetně OOo); popsáno i zde na root.cz. Autoři Adobe Flashe pro Linux museli kvůli nějakému s prominutím debilnímu pluginu do browseru hrabat i do zdrojáků gcc(!), a stěžovali si na problémy s multimédii; popsáno opět i zde na root.cz.

    Jinými slovy kernel Linuxu vidím jako průměrný (řekl bych podprůměrný, ale ono zase tolik opravdu dobrých kernelů není), a jeho jedinou devizou je fakt, že je zdarma.

    Ano, unixy by potřebovaly obdobu GDI, a obdobně většinu toho, co jsem vyjmenoval v příspěvku [13]. Jenže když to napíšu, tak jsem upalován, že dělám reklamu na Windows. Přitom fakta jsou jasná.

    [51] Asi je to zbytečné opakovat, ale pro MS CZ nepracuji.