Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Revitalizace notebooku Dell Latitude 830.

  • 23. 7. 2020 19:52

    LD

    Já už se snažil zrychlit mnoho strojů a musím říct, že to je dost individuální. Třeba Aceru prospělo SSD a C2duo, výměna za původní Celeron a rotační disk a i s W10 jede jako nový. Komponenty z Aukra a ebaye v řádu stokorun. Bohužel RAM u něj nešla nad 2GB, jelikož měl osekaný chipset. Zkoušel jsem 3-4GB, ale v memtestu tuhnul a Windows vůbec nenajely.

    Pak se mi do rukou dostalo 8 let staré HP(ještě jako Compaq) s nějakým podivným AMD APU (připájený na desce). Tomu nepomohlo nic. S Windows byl udýchaný a majitel linux, který tam jel obstojně, nechtěl.

    Jako záložní počítač mi stále běží staré HP 2230s, celkem slušný HW s C2D. Jediné co jsem udělal byla likvidace Windows partitiony a upgrade RAM na 8Gb a i s rotačním diskem šlape jak hodinky. Ano apt upgrade trvá trochu déle než jak jsem zvyklý na SSD, ale tím, že to mám jen jako záložní mě to netrápí. Mimochodem, zkoušel jsem zde i core2quad, který dle specifikací chipsetu měl jít, ale BIOS ho zarputile odmítal. Tady byla investice trochu větší kvůli ceně 8GB DDR2, ale to mě netrapilo.

    Jinak ten DELL co má autor článku jsem taky měl pod rukama a ten podivný konektor je IDE. Bohužel v Česku se rámeček ide HDD do CD traye moc nedá sehnat, ale na Aliexpressu jich pár měli. Ale osobně mi za tu cenue připadá přehnaná investice (taky jsem uvažoval o druhém disku) a nevím jak by to bylo s propustností.