Hlavní navigace

Zyxel NAS

15. 4. 2013 19:15 (aktualizováno) Petr Blahoš

Podlehl jsem mediálnímu tlaku a uvěřil, že mi může odejít disk, tak jsem investoval do NASky, konkrétně Zyxel NSA320. Běží na tom Linux. Co taky jiného?

FunPlug

UPDATE: Na FunPlug/FFP zapomeňte. Můžete mít debian v chrootu.

Nějací hodní lidé přišli na to, že v při bootování tomu lze něco podstrčit. Bez větších detailů, funguje to asi tak, že se to mrkne na připojené usb disky, a když tam najde jistý soubor, tak ho spustí. A ti hodní lidé připravili nějaké balíčky pro tuto NAS i jiné. Funguje to tak, že tam tu flashku necháte zastrčenou navěky, a nainstalujete si na ni co je potřeba. Namátkou, najdete balíčky pro MySQL, svn, git, různé media servery, python, vsftpd, ale i gcc a vůbec devtools, takže si případně přeložíte, co budete chtít.

Aha, odkaz: http://zyxel.nas-central.org/wiki/FFP-stick

wakeonlan

Nemám v úmyslu mít to spuštěné neustále, takže využiju WakeOnLan. Bootuje to poměrně dlouho, tak 2 minuty. Kromě toho potřebuju vymyslet automatické vypínání. Myslel jsem na to, že když 2× po sobě po deseti minutách NASce nikdo nepošle ani bajt, tak se vypne. Bohužel, když k tomu připojím Android tablet, tak už se neodpojí, takže to nebude tak jednoduché. Hmm, zkusím zjistit, jak zjistit, že už se 10 minut netočí disky. To by mi mohlo stačit…

rsync

FunPlug i rsyncd, takže jsem si udělal zálohovací skript podle tady toho prvního příkladu. Nespouští se mi ovšem denně, ale s aspoň třídenním intervalem. To mi stačí.

DLNA

Už nějaký ten pátek mám Samsung LED TV řady 6000. Co takhle dát to dohromady? DLNA je standard, takže nebude jistě problém. Tak proč nejde přetáčet?!?

Po chvilce hledání jsem se dozvěděl, že tento problém má se Samsungem víc lidí. Většina píše, že pomůže minidlna. Tam jsem si ho zkusil rozjet na počítači. Hmm, pořád nepřetáčí. A zase google. Tak prý se na Samsungu nepřetáčí přetáčecími tlačítky, ale šipkama. A ono opravdu. Takže zpět na NASku. Tam běží jakýsi Twonky. Šipkama přetáčí. srt titulky fungují. Ještě musím přijít na to, v jakém kódovíní. Chybí thumbnaily. S tím si já poradím, ale děti ne, takže asi budu opravdu potřebovat minidlna s podporou thumbnailů.

Zjistil jsem, že kromě serveru a přehrávače existuje i minidlna control point. Ten umí třeba říct televizi, ať přehraje vybranou věc z vybraného serveru. Např. na androidu mi běží BubbleUPnp, vyberu na něm film z NASky a řeknu mu: Přehraj mi to na Samsungu. Přetáčení tam funguje dokonale, ovšem ještě jsem nestudoval titulky.

Tak zatím jsem u Twonky (ten z originálního firmware) na NASce, aVia na androidu, a na control point kašlu. Ještě budeme pokračovat.

Sdílet