Hlavní navigace

Zyxel NAS a debian

27. 4. 2013 19:30 (aktualizováno) Petr Blahoš

Debian

V první řadě chci poděkovat všem za komentáře u Zyxel NAS, především těm, kteří mě nasměrovali na Debian. Podle tohoto návodu. Mít tam debian je děsná pohoda, protože funguje balíčkovací systém. FFP sice má slacker, ale to je spíš špatný vtip. Vlastně si vůbec nedovedu vysvětlit, proč se tím FFP někdo zabývá. Napadlo mě snad, že pro instalaci debianu je potřeba mít debian, což může být překážka pro lidi, co nemají Linux. Já jsem si debian nainstaloval do VirtualBoxu, a jeho zprovoznění na NASce byla otázka tak 2 hodin. Včetně té mé instalace na PC a včetně rozjetí zálohování přes rsync tak, jak jsem měl s FFP. Pak jsem odtud stáhnul minidlna s patchem pro generování náhledů, a asi za 1/2 hodiny jsem to měl přeložený a rozběhlý Jo, a funkční.

Jediný potenciální problém může být to, že když se udělá update systému (toho Zyxelu), tak dost možná zmizí ty symlinky z /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d. Aspoň myslím, že jsem to takhle někde četl.

Samsung

Teď ten Samsung v kombinaci s opatchovaným minidlna:

  • Přetáčí se šipkama, ne přetáčecíma tlačítkama.
  • Přetáčí i mkv.
  • Pokud máte titulky, tak v menu Tools lze měnit kódování, nebo i vypnout titulky.
  • Podporuje thumbnaily
  • V mkv s více zvukovými kanály mezi neumím přepínat.
  • Neumím zapnout titulky z mkv.
  • Umí to nějak bookmarky, když pouštím něco, co bylo nedávno puštěné, tak se to zeptá, jestli to má pokračovat od místa, kde se to posledně vypnulo, ale ještě jsem to nezkoušel
Ten patch co jsem použil nedělá MTA (starší patch od randomcore). To je taková ta věc, že když zmáčknete tlačítko mezi šipkama, tak se zobrazí asi tak 5 thumbnailů z filmu, a dá se přeskočit.

Vypínání

Opět děkuji komentujícímu vty za nasměrování. Dělám to periodickým porovnáváním části /proc/diskstats, a pokud je už hodinu beze změny, tak to vypnu. Tohle ovšem nemůžu dělat v tom debianu, protože tam nefunguje shutdown: /etc/zyxel/storage/sysvol/­.debian/root/sleep_on_dis­k.sh

To přesměrování do /haltit nevadí, to po rebootu zmizí. Ještě ale chybí soubor/init script /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/AUTOSHUTDOWN.

Sdílet