Hlavní navigace

Rozvržení portů v noteboocích

17. 10. 2008 19:10 (aktualizováno) nox

Pokud jako já sledujete novinky v nabídce notebooků, jistě Vám neutekl jeden zajímavý fakt. Neexistuje jednotné rozvržení portů, které by všichni výrobci dodržovali. Takže u některých modelů potom rozhodně nelze mluvit o nějaké ergonomii práce s přístrojem.

Jak asi všichni tušíte, notebook má 4 hrany, na něž je možné umístit různé porty. Jedná se o USB, Firewire, VGA nebo DVI, LAN, konektor na sluchátka a mikrofon, napájení, PCMCIA či novější Express card a dnes již prakticky nepoužívaný modem, sériový a paralelní port. Dále může z těla notebooku vystupovat DVD mechanika nebo čtečka paměťových karet – na disketovou mechaniku musíme zapomenout už hodně dlouho. Teď tedy půjde jen o to, vše nějak vhodně umístit, aby si uživatel při práci nezlámal ruce. Samozřejmě záleží také na velikosti notebooku, na 10-ku se vejde podstatně méně konektorů než na 17-ku. Také bych rád upozornil na jeden nešvar – umísťování 2 USB portů velmi těsně nad sebe. Pokud chcete zapojit něco jen trochu tlustšího než prostý kabel, zbytečně se připravíte o druhý USB port. U přístrojů se 17-ti palcovým LCD displejem, kde se těchto dvojic nachází klidně 3 kusy to ještě není tak kritické, jako u menších modelů.

Osobně bych nejvhodnější rozvržení viděl asi takto:

Na přední stranu bych rozhodně nic nedával. V tomto místě by totiž patrně velmi brzo přišel dotyčný konektor k úrazu. Naopak pravá strana je jako stvořená pro DVD mechaniku, abych jakožto pravák mohl měnit DVD pravou rukou. Společnost by jí dělal jeden USB port pro připojení flashdisku nebo externího pevného disku. Na zadní stranu bych vyvedl také minimálně jeden USB port (na něj výrobci často zapomínají) a k němu přidal možnost připojení monitoru přes DVI (proboha proč se stále ještě vyrábí modely s VGA?), vedle něj také konektor pro připojení do sítě LAN a napájecí konektor. Smyslem této kombinace je po příchodu domů či na pracoviště se jednoduše využívat velký monitor, připojit se do místní sítě a jedním jediným kabelem vedoucím k USB HUBu začít používat myš, klávesnici, tiskárnu, atd. Také výstup chlazení je žádoucí umístit na zadní hraně, neboť uživateli nejsou horkým vzduchem ofukovány ruce. No a zbývá už jen levá hrana
notebooku. Na ni bych seskupil zbývající porty, a to USB, Firewire, konektor na sluchátka a mikrofon, PCMCIA nebo Express card. Je jasné, že tomuto rozvržení by se musela přizpůsobit vnitřní architektura notebooku a stejně tak je jeho baterie.

Na závěr bych rád dal všem ostatním podnět k diskuzi. Jaké rozvržení konektorů u notebooků vyhovuje Vám a proč? Jak byste byli spokojeni se mnou navrhovaným rozvržením?

Sdílet

  • 17. 10. 2008 22:37

    TomH (neregistrovaný)

    Souhlasím a náhodou to mám velmi podobně.
    HP Compaq nx9020: (Byl levný - moc toho nemá.)
    vpravo: DVD;
    vzadu odprava: napájení, 2xUSB, eth, VGA, vývod chlazení;
    vlevo odzadu: vývod chlazení, modem, PCMCIA, mikrofon, audio, tlačítka hlasitosti a mute;
    vepředu pouze LEDky (důležité: v zavřeném stavu je vidět stav - zapnutý/sleep/hi­bernate).
    S USB máte naprostou pravdu, jsou 2 nad sebou, což občas vadí a mělo by jich být víc.
    Paradoxně mi nakonec chyběl jen COM port - potřeboval jsem ho pro spojení s telefonem (mám trochu historický kousek, ale spolehlivý) - řešila to redukce USB/COM.
    Napájecí kabel bych udělal typu L - mám rovný a občas na nepevné podložce se bojím, že ho příliš namáhám na ohyb.

  • 19. 10. 2008 19:02

    kmarty (neregistrovaný)

    U Packardu to asi fakt nebude tak hrozny.
    hp6710b to ma:
    vpravo odzadu: RJ-11 (modem), DVD, 2x USB (vedle sebe) nad kterymi je ctecka karet.
    vlevo odzadu: napajeni, chlazeni, 2x USB (vedle sebe), audio out, mic a firewire nad kterymi je slot pro PCMCIA.
    vzadu: na leve strane od kraje jsou S-video, VGA, LAN. Pak uz je jen baterka.
    vpredu: LED (viditelne i pri zavrenem notebooku) a repro.

    Oproti nc6120 se zlepsilo rozmisteni USB konektoru, tedy minimalne v tom ze uz nejsou tak natlaceny u sebe. I kdyz dve flashky najednou se daji bez potizi dat pouze na leve strane (na prave by to chtelo mit konektory od sebe jeste o kousek).
    Napajeci konektor typu L by bodl, ten rovny dost trci (vic nez klasicky USB konektor).

    Co ale nepochopim je zmena <i>hotkeys</i> (napr. zap/vyp Wifi+BT, Mute, Vol+ a Vol-) z klasicky spinacu na sensorove - jakkoliv to vypada pro nekoho <i>cool</i>, je to spis ke vzteku. Zcela chybi zpetna vazba stisku (probliknuti tlacitka neberu jako zpetnou vazbu) a diky tomu neni mozne spolehlive menit hlasitost o pozadovany krok a pri mackani klaves nekde u F4 si bezne vypinam wifinu, protoze staci mit ruku jen pobliz sensoroveho tlacitka a lup ... wifina je vypla.