Hlavní navigace

Jaké by měly být souborové formáty?

9. 12. 2007 14:47 nox

S přibývajícími diskuzemi nad ODF a DOCX mě napadlo, že by bylo vhodné již konečně v počítačovém světě jasně a hlavně použitelně definovat formáty souborů. Jaké podmínky by však měly tyto definice splňovat?

V prvé řadě by měl být umožněn další vývoj těchto formátů. špatným příkladem je dnes například JPG. Ikdyž existuje jeho vylepšení jako například JPEG2000 nebo HD Photo, v digitálních fotoaparátech se dosud žádný z nich neprosadil. Přitom by jeho zavedení pomohlo zvýšit počet snímků, které se vejdou na paměťovou kartu. Jednotlivé verze formátů by měly být jasně a přehledně rozlišeny, například číslem verze. Zde se také nabízí otázka, kdo by měl vývoj daného formátu spravovat. V každém případě by to měla být jediná organizace, aby nedocházelo ke štěpení a nekompatibilitám.

Další důležitou věcí je jasně definovaná licence. Ať již volně modifikovatelná (open source), zdarma (freeware) nebo placená (komerční) s jasnými a veřejně dostupnými cenami. Tato část licence by měla zůstat neměnná, aby nedocházelo k případům, kdy po jejím rozšíření mezi většinu uživatelů dojde ke zpoplatnění, které má za následek nutnost nákladného přechodu uživatel jinam, popřípadě dokonce soudní spory, nebo i samovolný přesun neinformovaných uživatel do skupiny „počítačových pirátů“.

Také přípony souborů by měly jednoznačně definovat jejich formát a obsah. Zde jako typická ukázka problematičnosti poslouží přípona *.AVI, která umožňuje uložit video v některém z nespočtu různých kodeků. Uživatel tak nemá možnost jednoduše zjistit, zda bude daný soubor schopen plnohodnotně přehrát.

Pro úsporu místa bych u k tomuto vhodných formátů souborů (texty, tabulky) volil jejich komprimaci. Důvodem je úspora místa na pevných discích, paměťových kartách a flashdiscích.

Sdílet