Hlavní navigace

Názor ke článku PHP Jet - Dependency Injection, továrny a tak dále od BoneFlute - > Ale na to si opravdu musíte nastudovat...

  • 15. 2. 2023 22:13

    BoneFlute

    > Ale na to si opravdu musíte nastudovat o čem to vlastně je.

    Jste v poněkud nezáviděníhodné situaci. Prezentujete nástroj/FW, ve které my od praxe poznáváme ty bolestivé zkušenosti, které jsme si museli zaplatit. To, s čím jsme si za drahé peníze prošli, a zjistili že je to špatné, vy prosazujete jako tu správnou cestu. A vaše argumentace je založena na "musíte mi věřit". Můžete se na nás zlobit, ale to je slabé.

    Já připouštím, že je možné, že jste dokázal objevit způsob jak to dělat, který je natolik invenční, že se tím DI stane zastaralé. Bohužel se vám to nedaří popsat a vysvětlit. Popisujete způsoby, které z praxe známe, a víme, že dlouhodobě nefungují.

    Vy jste ten, který musí dokázat, že jste objevil něco lepšího. Popisujete ale způsoby které známe. V čem je tedy to kouzlo? Kde je ten detail, který z nepoužitelného udělá použitelné?

    Možná nevíte, že Nette bylo původně také navrženo podobným způsobem jako máte navržen vy svůj php-jet. Pak se na základě zkušeností zjistilo, že to byla chyba, a dlouhou dobu se to přepisovalo.

    Zajímají vás tvrdá data? Jedny vám mohu poskytnout:
    Vždycky se objeví nějaký zajímavý projekt, který je rychle rychle vytvořen, bohužel se špatným základy. Chvíli to roste, a dříve či později už to programátoři nedokážou dál udržovat, protože jim schází skill.
    Zkušení programátoři se tomu nechtějí věnovat, protože to není příjemné.
    A tak si najmou mě, a já jim pomáhám ten kód vzpamatovat. Obvykle to trvá několik let. A jsem drahej.

    Možná máte pocit, že toto není problém php-jet. Možná ne. Ale ukázky kódu a principy které prezentujete mě v tom nepřesvědčují. Vypadá to na super práci pro mě za pár let.

    Můžete se hněvat, že nemáme pochopení pro vaši myšlenku. A že vám nedůvěřujeme. Možná vám křivdíme. Ale to se nedá nic dělat. php-jet vypadá jako špatný systém, a tak se podle toho budeme rozhodovat.