Hlavní navigace

Názor ke článku PHP Jet - Dependency Injection, továrny a tak dále od Jan Judas - Díky za reakci. To, co jste napsal, se...

  • 15. 2. 2023 17:50

    Jan Judas

    Díky za reakci. To, co jste napsal, se ale nijak nevylučuje s kritikou, kterou vám tady napsali jiní (včetně mě).

    Naprosto věřím, že při vývoji projektů typu, na kterých pracujete, jste si postupně vyvinul sadu nástrojů, která vám práci zefektivňuje. To se stává běžně, ve vašem případě tato sada nástrojů je Jet, a práci vám usnadňuje, zdá se, až extrémně. Je to velmi dobrý nástroj na zefektivnění vývoje projektů tohoto typu. Ale není to obecný framework, je to spíše "lightweight CMS", a na projekty jiného typu se zdaleka tolik hodit nebude.

    Vaše čísla jsou prostě měřená na malém vzorku dat - pouze na projektech, které jste v Jetu vyvíjel a při vývoji kterých se postupně vylepšoval. Tam opravdu může vycházet lépe než cokoliv jiného a nijak to nerozporuju.

    Ale například u větších projektů opravdu nezáleží na tom, jestli kostru třídy s entitou Product mi Jet Studio vygeneruje za 2 minuty nebo ji napíšu ručně za 10 minut. To absolutně není to místo, kde se stráví největší množství vývojového času. U úplně malých projektů "napiš a zahoď" zase možná dokonce bude lépe vycházet čistý špagety kód.

    Takže obecně mám v článcích problém hlavně s používáním absolutních kvalifikátorů typu "takhle je to správně", "tohle je mýtus", "je lepší mít všechno v jedné třídě", "Jet je intuitivní" (například toto tvrzení vy jakožto jeho autor nejste schopen posoudit vůbec - pro mě například intuitivní není ani trochu).

    Každopádně za články díky, vždycky se na ně těším - i když s filozofií Jetu nesouhlasím a nikdy ho používat nebudu, tak je vždycky zajímavé vidět, jak se věci dělají "jinde".