Hlavní navigace

Názor ke článku PHP Jet - Dependency Injection, továrny a tak dále od BoneFlute - Používá "factory" na on-demand vytvoření instance. Nenechte se...

  • 14. 2. 2023 16:31

    BoneFlute

    Používá "factory" na on-demand vytvoření instance. Nenechte se zmást, on tam používá pojmenování NecoNecoFactory protože se to chová jako továrna. Jestli to odpovídá nebo neodpovídá definici vzoru factory pod GoF, je nesouvisející.

    Kouknul jsem se znovu, a on tam nikde žádné věci z databáze nevytahuje. Ne, že by to snad nešlo, mohla by to být dobrá divočina, ale už by to šlo nad rámec definice "Továrna je třída, která vyrábí a konfiguruje objekty.". Takže to vaši definici repozitory nesplňuje.

    > velky pocet zavislosti pri pouziti DI je dobra indikacia, ze objekt porusuje SRP. Samotne DI pomaha dodrzaniu SRP,
    Ah, ano, napsal jste to do závorky. Já jsme reagoval na větu "V tomto pripade nutnost pouzitia "tovarnicky" znamena, ze chyba je o uroven vyssie a objekt porusuje SRP.". Továrničky neřeší problém mnoha závislostí. Takže tato výtka je lichá.

    Ale určitě stojí za to zdůraznit, že v protikladu k SL, (který jak to vypadá propaguje php-jet) tak DI právě zčitelňuje, že ta třída má nějak podezřele mnoho závislostí. Programátor to má stále před očima a opakovaně může zhodnotit, zda jsou nutné.

    Vypadá to, že vaše obvinění s toho, že PHP comunita v tom má guláš není tak horké, jak se to servírovalo :-)