Hlavní navigace

Názor ke článku Mentalita linuxových fanatiků... od D.A.Tiger - Na jednu stranu s Vámi souhlasím. Každý může...

  • 22. 11. 2007 3:25

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    Na jednu stranu s Vámi souhlasím. Každý může (nebo má právo - chcete-li) používat systém, který mu vyhovuje.

    Jenže na druhou stranu, právě argumenty, které neberete jsou jedny z nejpodstatnějších.

    Jenom na příklad (berme to do WinXP) si můžeme vzít na paškál tzv. služby (totéž co démoni v Linuxu). Díval jste se někdy, které služby máte spuštěny? Zkoušel jste někdy na trvalo zastavit ty, které nepotřebujete? A které vlastně z toho ohromujícího množství nepotřebujete, když sice ve správci služeb je jakýsi popis, ale většinou nic moc neřekne a nějakých dalších, podrobnějších informací se jaksi nikde nedohledáte? Co je třeba služba s všeříkajícím názvem "Server"? K čemu je spuštěna (a ještě k tomu defaultně)? Co a jak dělá?

    Některé služby dokonce ani nerespektují uživatelův příkaz k zastavení, a vesele se buď po restartu spustí znovu, nebo dokonce chvíli na to co byly zastaveny. Chcete nějakou službu konfigurovat? Např. omezit k ní přístup ze síťě? No dobrá, ale kde, jak? Toto má být user-friendly a bezpečné nevím, nevím... to jen jeden příklad za všechny.

    Co se týče placení za Windows, mě nevadí komerční projekty, ale jejich kvalita musí odpovídat ceně. Nemyslím si, že os, který běží na filesystému, který (stále!!!) velmi silně fragmentuje soubory je kvalitní. A to nemluvím o neudržovatelnosti a nepřehlednosti systémového registru. Když porovnám zmiňovaný adresář /etc s tímto, tak jednoznačně vítězí. Od placeného os budu očekávat, že jeho absolutním pánem jsem já, a mohu si jej přizpůsobit ke svým potřebám. Zkusil jste někdy odinstalovat Windows Media Player a totálně jej nahradit jinou aplikací? Totéž platí třeba o Internet Exploreru. M$ se dokonce snaží před uživatelem ukrýt možnost uninstalace sys. komponent. Co takhle udělat si pořádek v knihovnách v C:\windows\sys­tem32? Docela nemožný úkol. A jak jej ulehčuje Windows?

    Jenom tak pro zajmavost? Co udělá relativně nezkušený uživatel, když mu nepojede zvuk pod nainstalovanými XP. Když se prokliká několika doslova idiotskými radami v nápovědě, nezbude mu nic jiného než jít na net a tam hledat, ptát se... (Osobní zkušenost - na odpověď od M$ čekám dodnes).

    Linux se lišil vždycky tím, že vyžadoval trochu osobní intervence. Nedávno s příchodem komerčních distribucí (SuSe, Mandriva, Red hat) se to do jisté míry změnilo. Dnes existují i nekomerční distribuce, které může na svém počítači provozovat i úplný BFU (např. některá z xUbuntu).