Hlavní navigace

Názor ke článku Stal som sa obeťou podvodníkov... čo teraz? od MarSik - Re10) Nevím jaká je přesně situace v tomto případě,...

  • 3. 11. 2009 23:51

    MarSik (neregistrovaný)

    Re10)

    Nevím jaká je přesně situace v tomto případě, ale ještě nikdy jste nenakupoval v eshopu? Tam bývá maximálně jméno, adresa a občas telefonní kontakt a smlouva je uzavřena kliknutím na tlačítko "Odeslat objednávku". Je tím uzavřena kupní smlouva, a to zcela v souladu se zákonem.

    Druhou věcí je, že tam jsou obvykle stanovené podmínky odstoupení od smlouvy a také jsou jisté povinnosti, které zákon ukládá tomu obchodu.

    Takže číslo OP nebo rodné číslo na žádné smlouvě být nemusí. Jen se pak špatně dokazuje, kdo, co a komu slíbil, proto chtějí internetové obchody často platbu předem (předpokládá se, že zákazník to zboží opravdu chce).

    To samé platí pro placené služby na webu. Obvykle se vyžaduje platba předem právě proto, aby nebylo nutné složitě řešit smlouvy. Tím že se převedou peníze je smlouva uzavřená a strany jednoznačne identifikované (FÚ má právo nahlížet do všech účtů patřících podnikatelům.. v ČR ;).