Hlavní navigace

Názor ke článku Opensource potraviny - alebo vieme, čo jeme? od jméno - Nějak se u mě míjí titulek s obsahem...

  • 29. 7. 2008 9:05

    jméno (neregistrovaný)

    Nějak se u mě míjí titulek s obsahem článku. Článek není o opensource potravinách, ale spíš o wiki potravinách nebo možná web2.0 potravinách. To znamená že v zásadě je to binárka a uživatelé můžou psát o svých dojmech z jejího používání. Někdo třeba použije reverzní inženýrství (zjistí chemické složení chleba), ale pořád neví, jak jej upéct. Jenom ví, kde jsou bezpečnostní chyby (karcenogenní aldehydy).

    Ale teď vážně. Potravinářství je vlastně chemický průmysl, jde o to, jak vyrobit potravinu co nejlevněji, aby to zákazník ještě koupil a neumřel na to hned. Kdo umí vyrobit nejlevněji a nejrychleji, ten vyhrává. A tak jsou všechny výrobní postupy včetně přísad ale i balicích strojů (!) chráněny. Jasně, recepty na různé ty becherovky a coca-coly jsou sice patentované, ale každý ví, že kdyby se zveřejnily, tak to někdo okopíruje a je to nedokazatelné.

    Neodpustím si drzou poznámku, že je to jako kopírování CDček. On si totiž každý myslí, že okopírování, které originál nezničí a jenom vyrobí kopii, je v pohodě. Tak je třeba tyhle "zdrojáky" chránit, protože autorské právo je prakticky v tomhle ohledu nevymahatelné.