Hlavní navigace

Názor ke článku Nová verzia distribúcie každé dva roky? Dobrý nápad? od Mirek - 9: Totalně jste nepochopil, o co mi jde. Samozřejmě...

  • 5. 2. 2013 9:10

    Mirek (neregistrovaný)

    9:

    Totalně jste nepochopil, o co mi jde. Samozřejmě znam Katedralu a tržiště. Zkusím přidat nějaké argumety.
    Před časem jsem instaloval jistý HW do serveru ( tuším IBM ). Byl k tomu návod. V pasáži implemetace pod Linuxem bylo asi 20 stránek, ostatni OS asi po 2-3 stránkách. Vždy to začínalo - distribuce ( např. RedHat, SuSe, Debian... ) a pak vesměs spostu stejných věcí a někde mezi řádky KONEČNE ODLIŠNOSTI. To a to mi přišlo absurdní. Ne ten postup výrobce, to jsem kvitoval, ale tu "džungli" drobných odlišností. Neni to nic proti tvořivosti lidí. Domnívám se, že vývoj by měl směřovat spíše k tomu, aby to bylo jednotnější, jednodušší. No a důsledek dnešního stavu v jakém je LINUX - mnoho, skutečně mnoho výrobců uvádí podporu MAC a Windows a jen několik podporu LINUXU. Má poznáměčka směřovala k tomu, jak to změnit. Proč tedy hodně menších i větších týmů stále vymýšlí kolo ? Jistě nebude pro některé jednoduché vzát se např. svých balíčkovacích systémů nebo pro jiné změnit své struktury umístění config souborů.

    ad2.

    Jenže mnoho proprietálního SW vychází z open-source. Jen to dopracovali např. u Apple, tak aby to vzajemně fungovalo. Takže to není o nějakých handicapech, ale o rychlosti vývoje. Vezmu si jako příklad FreeBSD. Proti modelu vývoje můžeme hodně diskutovat, jistě. Sází na něj mnohé velké komerční firmy. Ale kdy bude implementována např. hibernace na disk?
    Nebo jinak. Kolik vývojařů je zapojeno celosvětově do projektů LINUX ? No a kolik stačilo Steavu Jobsovi, tak aby dopracoval systém tak aby o něj tvrdil to co tvrdí a co mi potvrdili i náhodní zakáznici v Apple prodejnách? Proč tedy výrobci HW zcela vyjímečne dodávají LINUX? Zkuste si třeba koupit u nás v ČR Dell s předimplemetovaným Linuxem? Fikce. Přestože jistá linuxová distribuce věnovala teto firmně nemalý obnos, přesto běží u nás reklama ve stylu, že Dell podporuje Windows te a te verze.