Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Nová verzia distribúcie každé dva roky? Dobrý nápad?.

  • 30. 1. 2013 14:11

    Mirek (neregistrovaný)

    Pridam svuj názor na to, co by pomohlo většímu rozšírení Linuxu.

    1. Sjednocení , viz treba hlavní rozdíly v Debian a Red Hat typech. Moc naději tomu nedávám, ale vžijte se do role dodavatele SW. Jak vidí ten zmatek, tak pokud to není linux fanda, tak jde od toho pryč. Případně si vybere distra s podporou např. SAP - RH, SUSE, což se logicky nelíbí Debian komunitě. Komunita je rozhádaná místo aby táhla za jeden provaz. Nikdo nyní nechce ustoupit a to je velká škoda.

    2. Menší variabilita. Přiklad - kolik máme web klientů, pošt. klientů atd. Každý je něčím vyjímečný a žáden není uspokojivý. Jak říkal klasik kuchař P. na jídelním lístku nemá být 40 položek, ale jen pár a ty v restaraci dělat dokonale super. Kouknout by se mohli třeba k Apple. Chápu nezávislost, ale podle mne je to ohromné maření vývojovým potenciálem. Pro zaryté koukněte kde se Apple dostala za posledních 6 let. A jejich úspěch není jen v tom, že redukovali HW (tedy podporují jen svůj ), ale i v implementaci technických "špiček" a celkovému odladění. Vzpomenu MACH jádro, XML konfiguráky, ale také třeba implementace OS ( open source)jako je CAIRO DOCK, základ vzali z FreeBSD adt. Pokud možno zpětná kompatibilita. No a na to aplikovali to co jsem popsal v prvních 2 bodech. Třeba se kouknu na distra oblíbená před několika lety a defaultně dodavané browsery se měnily jak špinavé prádlo.

    3. Asi to souvisí s metodou vedení projektu. Krásný návod dala Google s Androidem. Prostě to jde.

    Ted trochu předběhnu. Myslím, že je jasné, že trh PC je za svým horizontem. Dynamiku přebírají mobilní zařízení a např. ARM, RISC technologie. Možná přijde doba, neb si nemyslím, že klasické PC jen tak rychle zanikne, kdy bude ARM, RISC implementován do klasických MB. Důvodem může být mimo masivní výrobu chipů zejména úspora energie. Co naznačuje nedávná zprava, že Intel zastavuje vývoj klasických MB. Alan Cox opustil vývoj Linuxového jádra.

    Já bych dal Nobelovu cenu tomu, kdo sjednotí distra a zmenší variabilitu. Třeba tím, že některé základní programy budou v tzv. hlavním proudu a všechny ostatní alternativy mimo něj ( klidně se tam mohou dale, pokud to bude pro někoho zajímave i rozvíjet ). A komerční distra - ta přece čerpají zdroje ze služeb. Tomu nic nebrání. Chce to ale aby iniciativa vzešla od vážené osobnosti. Je ta může se současnými leadry hnout.