Hlavní navigace

Názor ke článku Linuxák sa pokúša používať Windows... od Casper - Diky za prijemne pobaveni, myslim ze i diky...

  • 3. 8. 2010 10:51

    Casper (neregistrovaný)

    Diky za prijemne pobaveni, myslim ze i diky tomu ze je to v "cizim" jazyce mi to prislo mnohem ftipnejsi ;-). Kazdopadne v mnoha ohledech s tebou souhlasim. Dikoteka po instalaci woken je fakt vopruz(zvlast kdyz uz pocitac doma nejakou dobu mas a pro usporadavani cd pouzivas fyzickou implementaci haldy), navic vyplnovani toho klice mi leze na nervy. Stejne jako tebe hlaska restart later mne privadela k silenstvi, jen na rozdil od tebe jsem nemel odvahu odklikavat ji tak dlouho, buch vi co by se stalo kdyby jsi to vydrzel dost dlouho :-D. Vzdy kdyz ji vidim s laskou vzpominam na to kdyz aktualizuji sve OpenSuSE a soucasti aktualizace je novy kernel nebo treba nove core knihovny KDE a jedine co ti to na konci rekne je ze by jsi mel restartovat bud pocitac nebo KDE co nejdrive proto aby se aktualizace zavedli ;-). A dal uz neobtezuje.

    Precetl jsem celou diskuzi pod clankem, a musim uznat ze by bylo rozhodne mile kdyby to udelal kazdy nez sem placne svuj nazor. Usetril bych si cteny stejnych veci nekolikrat. Kazdopadne uroven diskutujicich je uz skoro tradicne rootovsky poklesla nechci tim urazit fundovane prispevky jak z tabora Woken tak Linuxu ale potrefene husy se jiste ozvou sami.
    Nedavno jsem narazil na pomerne zajimavy anglicky psany flame na toto tema. Uroven diskutujicich byla misty technicky nad me sily, ale pobavil jsem se prikladne hlaskou nevyhovuje ti chovani file systemu?? Tak si napis vlastni a nevotravuj takovou banalitou. A skutecne co vam v tom brani ;-) chybi vam neco v Linuxu tak neremcejte a napiste si to nebo predelejte. Vlastne totez jde i ve Windows ale tam uz asi narazite na to ze tim porusite nejakou licenci. Coz kdyz mate kradena wokna je stejne fuck. Navic tedy to bude chtit byt trochu zbehlejsi v Assembleru a disassemblovani dll proto aby ste to pod tema woknama zvladli, na linux vam bude stacit C.

    Ohledne konfigurace a podpory dle meho nazoru maji oba systemy priblizne stejne moznosti jen mi obcas prislo ze ve Woknech to hranici tu a tam s reverznim inzenyrstvim. Ohledne dokumentace, mel jsem tu moznost mit v rukou dokumentacni projekty k obema typu systemu a obe maji sve mouchy u Linuxu je to tim ze nez to nekdo vyda knizne tak polovina uz neplati, u Widows jsem zase pocitoval mezeru v informacich mezi dokumentaci k WinAPi a popisem pro bezneho uzivatele mi chybeli informace pro pokrocile. Pochopitelne elektronicke dokumenty jsou na tom trochu lepe, respektive tahle www.UTFG.com. Tohle heslo pomaha poslednich par let na oba systemy, ale nebyvalo tomu tak vzdy zvlast ze strany Woken doslo v posledni dobe ke znatelnemu zlepseni. Ohledne M$ stranek jsem zjistil ze muj mozek neni kompatibilni s metodou prezentace a roztrideni dat na techto strankach a z nechutnych reklamnich kecu ktere jsou tam kde bych cekal seriozni informace se mi delaji mzitky pred ocima. Takze nejsem nijak schopen hodnotit kvalitu pomoci kterou mohou poskytnout. Co se tika linuxu a man tak srovnani pujde tezko kdyz uz se tu ohanime tim at se srovnavaji stejne veci pak man vs help z DOSu dodnes ziveny woknama nelze povazovat ani za souboj. Man ma alespon stranky k vetsine programu.

    To co mne osobne na Woknech stve nejvice je ze neni nova verze kde by kompletne neprekopali ovladani. Takze kdyz uz jsi se naucil jedno tak jedine co je jiste je ze tam kde to bylo predtim to nebude ( i kdyz obcas pro zmateni nepritele to tam je), a na to abych si pamatoval kde se to ci ono option vali v registrech jsem trochu moc sklerotickej. Nevim proc, ale kde se to ci ono vali v etc si pamatuji i pro nekolik distribuci asi to bude tim ze cela cesta se vetsinou vejde v poctu znaku do prvni max druhe urovne windows registru.

    A abych prilil dostatek oleje do ohne pridam par dalsich komentaru. Jsem rad ze pracuji ve svete kde jsou Windows povazovany za peknou hru neco ve stylu Super Maria pro Game Boy a nikoli za operacni system (Proto mne pobavilo v jedne reakci vyndej disk a pripoj ho k OS, ktery OS mel dotycny na mysli ZVM,ZOS asi ne mluvil o formatovani). Tusim ze dokonce na skutecnych pocitacich (cti Computer(Main Frame) ne Personal computer) stale nejdou pustit ani ve virualu i kdyz loby M$ uz zapracovala a jsou firmy co se zabyvaji tim aby to mozne bylo. Navic muj osobni nazor je ze posledni produkt M$ ktery se dal oznacit za operacni system byly NT4, za system jsem ochoten oznacit jeste Win2K a se zaprenim vsech tucnacich genu i XP s SP3 (spis taky kvuli tomu ze poridit si dneska Win2K uz nejde, a prece jak tu nekdo pekne psychologicky rozebral nemuzu si priznat ze jsem se rozhodl pro spatny system :-D ). Doufam ze jsem tim dostatecne pobouril vsechny M$ priznivce. Ale ja se ridim heslem nejsem tak bohaty abych platil za neco co nefunguje. Tak radeji pozivam veci co sice nefunguji ale nemusim za ne platit. A kdyz uz budu za neco platit tak to bude za podporu ne za licenci.

    Jen pro rejpaly v oboru se pohybuji uz nejakych 16 let a diky tomu jsem zazil od DOSu pres 3.1 az po XP, 7 uz mi domu nesmi puvodne jsem nechtel ani ty XP, ale jak uz jsem vise zminil sehnat dneska Win2K legalne je nemozne. Svuj prvni Linux jsem si nainstaloval v roce 96 a byli to redhaty, prosel jsem pres mnoho systemu a skoncil u SuSE ci pozdeji u jeho open varianty. A jeste jedna proti Woknova poznamka uz v tom roce 96 linuxi fungovali dobre, pravda problemy byli s KDE i GNOME ale system bezel hladce a pokud ste nepouzivali prilis stary kernel nebyl s HW zadny problem. Coz je ostatne znamou nevyhodou Debianu dodnes maji prilis starou verzi kernelu a diky tomu je system otestovany a stabilni ale podporuje par let stary HW (Mluvim samozrejme o Stable vetvi)