Hlavní navigace

Názor ke článku Linuxák sa pokúša používať Windows... od Kit - [71] ad počitadlo: Souhlasím, je to ukázka špatného...

  • 25. 7. 2010 11:26

    Kit (neregistrovaný)

    [71] ad počitadlo: Souhlasím, je to ukázka špatného kódu. Ovšem je to velmi stará kniha a příklad je jen ukázkový. Dnes by to tak snad nikdo nenapsal. V tomto případě je porovnání Windows s Linuxem irelevantní. Každý to dělá po svém, má pro to své důvody a oba to dělají svým způsobem bezpečně. Chybu udělal programátor aplikace.

    Mandatory lock: Uvedený postup se používá ve světě Windows, v unixových OS je zbytečný, protože v takových kritických případech se vždy použije nějaká databáze. Každý uživatel má své soubory, do kterých se ostatní nedostanou nebo jen pro čtení. Sdílené adresáře se řeší přes NFS a tyto bývají zpravidla jen pro čtení s výjimkou domovských adresářů.

    Je nutné si uvědomit, že Windows a Unix používají souborové systémy JINAK. Pokud by Unix měl používat soubory stylem Windows, musel by opustit normu POSIX. Oba přístupy mají své výhody a nevýhody, oba mají své zastánce a odpůrce.

    Jak už jsem psal, na Linuxu běžně mažu otevřené soubory a problémy s tím nejsou. Například pokud smažu film při jeho přehrávání, z adresáře zmizí (takže nikdo další už ho otevřít nemůže), ale film se mi dohraje až do konce. To je také důsledek jiné filozofie souborového systému. Jak například ve Windows smazat takový film, který si přes HTTP stahuje současně 10 zájemců? To snad ani nejde.