Hlavní navigace

Názor ke článku Linuxák sa pokúša používať Windows... od imploder - > U dobře navržené aplikace ke kolizi dojít...

  • 25. 7. 2010 10:47

    imploder (neregistrovaný)

    > U dobře navržené aplikace ke kolizi dojít nemůže.

    Souhlasím. Jako příklad špatně navržené aplikace si stačí v PHP vzít prakticky jakékoliv ukázkové počítadlo používající soubor, např. to v knize od Koska [ http://www.kosek.cz/php/php-tvorba-interaktivnich-internetovych-aplikaci.pdf ]. Takové počítadlo bude fungovat, ale až bude jednou na stránce hustý provoz a soubor otevřou k zápisu dva skripty najednou, číslo se smaže.

    Taky se dá použít IO/SafeStream z Nette, řeší nedostatky flocku v PHP.

    Windows sice zabrání kolizi, ale nezařídí, aby program počkal, až se soubor uvolní. Takže to není úplné řešení, ale je to bezpečnější implicitní chování, než poškození dat.

    Radši bych se zeptal: kdy konečně budou mít unixové OS mandatory lock? Když chci v unixovém OS něco udělat se souborem a mít záruku, že jsem v tu chvíli jediný, kdo soubor upravuje, tak nemůžu. Můžu si akorát založit dalšího uživatele, dát mu soubor, chmod 700, a tak ten soubor upravovat. Ve skutečnosti to není nutné, takže se to nedělá. Kdyby se ale měly unixové OS dostat v bezpečnosti práce se soubory tam, kde je Windows, tak by nic jiného nezbývalo.